Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvo­je­ni pri­je­dlo­zi za na­ci­o­nal­ne blag­da­ne

U nastavku 9. sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je 19. studenoga prošle godine u Subotici prekinuta zbog nedostatka kvoruma, vijećnici su usvojili prijedloge za četiri službena blagdana hrvatske nacionalne manjine u SiCG, kada će se na zgradama, u kojima sjedište imaju institucije hrvatske zajednice, moći isticati nacionalna znamenja i simboli hrvatske zajednice. HNV će zatražiti suglasnost za te prijedloge od Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije i ako se dobije potvrda, hrvatska će zajednica slaviti sljedeće nacionalne blagdane: 19. ožujka blagdan Svetog Josipa, zaštitnika Hrvata, 19. lipnja, datum rođenja Ivana Antunovića, 16. listopada, datum rođenja bana Josipa Jelačića i 15. prosinca, datum osnutka HNV-a. 
Vijećnici su usvojili i prijedloge o neradnim danima u Uredu HNV-a, a podnesene su informacije i zauzeti stavovi glede napisa i napada preko tiska na Hrvate i hrvatsku zajednicu u AP Vojvodini, što je bilo izrazito u drugoj polovici prošle godine, kao i informacije o tijeku sudskog postupka u svezi tužbe JP RTS-RT NS protiv novinara »Hrvatske riječi« i dužnosnika HNV-a. 
Na dnevnom redu nastavka sjednice, koja je 14. siječnja prvi put održana u Somboru, u prostorijama Skupštine Općine, razmatrano je i usvojeno više informacija, a usvojen je i prijedlog financiranja infrastrukture i pružanja financijske potpore za rješavanje elementarnih potreba hrvatske nacionalne zajednice u Općini Subotica. Vijećnicima su predočene i zakonske osnove za formiranje općinskih vijeća za međunacionalne odnose. 
PRVI PUT U SOMBORU: Na početku nastavka sjednice predsjednik HNV-a je, pozdravljajući vijećnike, zatim kao goste predsjednika Općine Sombor dr. Jovana Slavkovića, predstavnike Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mirelu Lucić i Tihomira Šilovića, te predstavnike Crkve i članove HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, koji su bili nazočni na sjednici, istaknuo kako su se vijećnici prvi put okupili u Somboru, u kojemu, poslije Subotice, živi najveći broj Hrvata u AP Vojvodini. U ime Općine Sombor dobrodošlicu i ugodan rad vijećnicima i gostima poželio je dr. Jovan Slavković, napominjući kako u Općini Sombor hrvatska zajednica uspješno ostvaruje sva zakonom propisana prava za nacionalne manjine.
Dnevni red sjednice činile su točke koje se nisu mogle razmatrati na sjednici započetoj i zbog nedostatka kvoruma prekinutoj 19. studenoga. U radu sjednice sudjelovala su 22 vijećnika. Otpočelo je razmatranjem prijedloga odluke o blagdanima hrvatske nacionalne manjine u SiCG, koje je predočio dopredsjednik Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić.
NACIONALNI BLAGDANI: »Temeljem zakonskih propisa u Republici Srbiji, hrvatska zajednica ima pravo odrediti blagdane i spomendane, koje će slaviti kao praznike hrvatske zajednice u SiCG, i tim danima isticati službene simbole i znamenja na objekte u kojima sjedište imaju institucije hrvatske zajednice. Blagdane i spomendane, koje HNV, kao predstavničko tijelo hrvatske zajednice, ima pravo odrediti, potvrđuje Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije. Izvršni odbor HNV-a utvrdio je prijedlog za četiri blagdana i spomendana hrvatske zajednice«, rekao je Zvonimir Perušić, iznoseći, da su ti prijedlozi za nacionalne blagdane – dan rođenja Ivana Antunovića, dan imenovanja Josipa Jelačića za hrvatskoga bana, dan osnutka HNV-a i blagdan Svetog Josipa. 
Obrazlažući ove prijedloge Izvršnog odbora, Zvonimir Perušić je istaknuo preporoditeljski rad nazivnog biskupa Ivana Antunovića, koji svojim radom i početkom integracije Hrvata u Bačkoj objedinjuje obje velike grane hrvatskog stabla u Bačkoj – Bunjevce i Šokce, te datum vezan za ime ovog velikog hrvatskog preporoditelja svakako zaslužuje biti blagdanom hrvatske zajednice, kao i datum 5. srpnja, kada je 1848. godine Josip Jelačić u Zagrebu ustoličen za hrvatskog bana, jer je Josip Jelačić osoba koja je u povijesti Hrvata s prostora današnje SiCG, odnosno Srijema i Bačke, bila najviše rangirana u državnoj hijerarhiji Hrvatske i hrvatskog naroda. 
»Izvršni odbor se odlučio i za prijedlog datuma održavanja Elektorske skupštine HNV-a, kada su izabrani vijećnici i kada je u povijesti Hrvata u SiCG otvorena nova stranica, kao i za datum 19. ožujak, kada se slavi blagdan Svetog Josipa, zaštitnika Hrvata.« 
Potpredsjednik HNV-a Vladimir Bošnjak je u ime hrvatske zajednice u Srijemu iznio nekoliko prijedloga za datume obilježavanja nacionalnih blagdana: potpisivanje Karlovačkog mira, spajanje biskupija Bosanske i Srijemske, održavanje bitke kod Slankamena i bitke kod Tekija, kao i prijedlog da se slavi datum rođenja bana Josipa Jelačića, 16. listopad. Milivoj Prćić je istaknuo kako je dobro što se u prijedlogu Izvršnog odbora vodilo računa o regionalnoj zastupljenosti važnih osoba i značajnih datuma u hrvatskoj zajednici i podržao je taj prijedlog. 
Vijećnici su se glasovanjem izjasnili za prijedlog datuma rođenja bana Josipa Jelačića, 16. listopada, nakon čega su glasovanjem usvojena i ostala tri prijedloga Izvršnog odbora: 19. ožujak, blagdan Svetog Josipa, 19 lipanj, datum rođenja Ivana Antunovića i 15. prosinac, datum osnutka HNV-a. 
Vijećnici su glasovanjem usvojili i prijedlog Izvršnog odbora o neradnim danima u Uredu HNV-a u vrijeme blagdana i spomendana koji se slave u matičnoj domovini, Hrvatskoj, prenesenih iz odredaba Zakona o blagdanima u Republici Hrvatskoj. Tim danima neće se održavati sjednice HNV-a, Izvršnog odbora, odbora, odjela i drugih tijela HNV-a, niti će Ured HNV-a biti otvoren za rad sa strankama.
REAGIRATI NA NEISTINE I UVREDE: Vijećnicima je na sjednici informaciju glede učestalih napisa i napada preko tiska na Hrvate i hrvatsku zajednicu u AP Vojvodini u drugoj polovici prošle godine podnio Zvonimir Perušić, naglašavajući, kako je ta točka bila posebice aktualna u vrijeme kada je razmatrana na Izvršnom odboru HNV-a, 20. kolovoza 2005. godine.
»Bilo je to u vrijeme kada su, sinkronizirano ili ne, u različitim novinama objavljivani tekstovi u kojima se u negativnom svjetlu pisalo o hrvatskoj zajednici. Samo da podsjetim, bilo je to vrijeme neposredno nakon posjeta hrvatskog i srbijanskog predsjednika Stjepana Mesića i Borisa Tadića hrvatskoj zajednici, što je trebalo biti dodatni impuls nama, Hrvatima na ovim prostorima, da se dalje institucionalno izgrađujemo i unapređujemo svoj kolektivni društveni status u našoj zemlji. Slučajno ili ne, u to vrijeme pojavili su se napisi koji nisu bili prijateljski orijentirani spram Hrvata. Na te napise je svakako trebalo reagirati«, rekao je Zvonimir Perušić, napominjući, kako je tih dana protiv predsjednika DSHV-a Petra Kuntića podnesena i kaznena prijava za navodno širenje nacionalne i vjerske mržnje, koja je kasnije odbačena, a na te su napise reagirali predsjednik Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora HNV-a, no izostala je široka reakcija institucija i pojedinaca iz hrvatske zajednice, čak i kada je u jednim novinama objavljen tekst u kojemu se Hrvati implicite označavaju kao genocidan narod. 
Nakon podnesene informacije vijećnici su zauzeli stav da HNV konstatira pasivnost subjekata u hrvatskoj zajednici u odnosu na reagiranje na tekstove u medijima, te HNV poziva sve hrvatske javne djelatnike da na odgovarajući način reagiraju u svim eventualno budućim slučajevima omalovažavanja hrvatskoga naroda i iskrivljavanja činjenica u svezi s poviješću i nacionalnim podrijetlom Hrvata.
TUŽBA: Informaciju o tijeku sudskog postupka u vezi tužbe Javnog poduzeća RTS – RT NS protiv novinara »Hrvatske riječi« vijećnicima je također podnio Zvonimir Perušić:
»Sudski postupak protiv tuženih – Dušice Dulić i mene, koji je JP RTS – RT NS pokrenula navodno radi zabrane govora mržnje, zapravo je tek na početku«, rekao je Zvonimir Perušić, podsjećajući kako je tužba podnesena 17. studenoga 2004. godine, dva dana nakon susreta premijera Srbije i Hrvatske, Vojislava Koštunice i Ive Sanadera, i njihovog dogovora o vraćanju na program RTV Novi Sad emisije koju će realizirati pripadnici organizirane hrvatske zajednice, a sukladno Zakonu o pravima i slobodama nacionalnih manjina, kojim se nacionalnim vijećima daje u ovlast, između ostalog, i informiranje.
»Osnovni sud u Novom Sadu oglasio se nenadležnim u svezi te tužbe, postupak je upućen u Suboticu, gdje je u Općinskom sudu 9. prosinca održano ročište. Sutkinja je predložila medijaciju, koju su prihvatili i tužitelj i tuženi«, rekao je Perušić, napominjući da se na zakazanoj medijaciji 20. prosinca tužitelji nisu pojavili ispričavši se zbog zauzetosti, a sutkinja-medijator je odredila novi datum za medijaciju – 30. siječnja 2006. godine. 
BRANITELJI: »Budući da je jedan od naših odvjetnika ujedno i visoki dužnosnik u hrvatskoj zajednici, želim upoznati vijećnike s postupkom branitelja Martina Bačića, koji je Izvršni odbor HNV-a ocijenio nekorektnim«, rekao je Perušić. »Naime, odvjetnik Martin Bačić je otkazao punomoć, a da tužene o tome uopće nije izvijestio, pa smo praktički službeno o tom činu obaviješteni od suda, uz poziv na ročište, a pismo, koje je u međuvremenu odvjetnik Martin Bačić razaslao svim vijećnicima HNV-a, ne želim komentirati, jer bi to bilo ispod razine ugleda ove institucije. Bitno je da u tom pismu Martin Bačić nije niti jednom riječju negirao da je bez ikakvog obrazloženja i najave otkazao punomoć.«
Tijekom kratke rasprave koja je uslijedila Josip Gabrić je, ne ulazeći u argumentaciju, rekao kako je odvjetnik Martin Bačić s aspekta pravne struke postupio pravilno, dok je Josip Ivanković iznio mišljenje da su vijećnici nedovoljno informirani glede tužbe protiv novinara »Hrvatske riječi«, a zatražio je i preispitivanje odluke HNV-a kojom ukupne sudske troškove tog postupka snosi HNV. Slaven Dulić je zapitao jesu li o sudskom postupku obaviještene međunarodne institucije. 
PRIVATNA ILI ZAJEDNIČKA STVAR: Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a i vijećnik Lazo Vojnić Hajduk odgovorio je, kako je u materijalima za vijećnike i u tjedniku »Hrvatska riječ« bilo dovoljno informacija o tužbi i sudskom postupku, a objavljeno je i da su o svemu obaviještene međunarodne institucije. Predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović potvrdio je da je osobno informirao razna tijela na pokrajinskoj, republičkoj i međunarodnoj razini o ovome problemu, uključujući i svoj nastup u Bruxellesu, dok je Zvonimir Perušić rekao kako je na sjednici HNV-a, koja je održana 19. ožujka 2005. godine, odluka da troškove sudskog postupka snosi HNV jednoglasno prihvaćena od strane svih nazočnih 30 vijećnika.
Vijećnici su glasovanjem ponovno podržali stav da HNV osuđuje sudski postupak protiv novinara »Hrvatske riječi«, te su potvrdili da predmetna tužba nije privatna stvar tuženih, nego da su – budući da se radi o tužbi protiv javnih djelatnika hrvatske zajednice, a temeljem ranije donesene odluke da HNV bude umješač na strani tuženih, dužni svi djelatnici u hrvatskoj zajednici, hrvatske institucije, organizacije i pojedinci pridonositi pozitivnom okončanju ovoga spora. 
PROJEKTI I IZVJEŠĆA: Nakon ovih odluka HNV-a Zvonimir Perušić je podnio informaciju o raspodjeli financijskih sredstava iz proračuna Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine za drugo polugodište 2005. godine. Kada je Izvršnom odboru HNV-a od strane Pokrajinskog tajništva dostavljena dokumentacija o prijavama hrvatskih institucija i udruga na natječaj, čiji je ukupni iznos bio 480.000 dinara, odlučeno je da se polovica toga iznosa raspodijeli linearno, po 10.000 dinara za 24 institucije koje su se prijavile, a da druga polovica bude raspodijeljena po rang listi: NIU »Hrvatska riječ« za nakladničku djelatnost 80.000 dinara, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice 50.000 dinara, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora 40.000 dinara, HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani 30.000 dinara, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega 20.000 dinara i KPZH »Šokadija« iz Sonte 20.000 dinara. 
»Izvršni odbor rukovodio se sljedećom logikom: sva kulturno-umjetnička društva moraju opstati i podmiriti svoje osnovne troškove, te se zbog toga linearno raspodijelilo po 10.000 dinara. Međutim, interes je hrvatske zajednice da se ulaganjem u institucije razvija sustav institucija i unapređuju rezultati hrvatske zajednice u cijelosti«, rekao je Perušić i istaknuo kako se Izvršni odbor zalaže da raspodjela sredstava iz proračunskih sredstava domicilne ili matične domovine bude stimulativnog, a ne socijalnog karaktera, što drugim riječima znači da će se stimulirati projekti od značaja za zajednicu, a destimulirati nerad i financiranje fiksnih troškova koji ne donose napredak hrvatskoj zajednici. Izvršni odbor je predložio i da HNV sugerira udrugama da podnose izvješća o utrošenom novcu, što je ne samo pozitivna praksa nego i obveza, odnosno uvjet za dobivanje sredstava u budućnosti. Izvršni odbor je također predložio da HNV zatraži od DSHV-a, kao političkog predstavnika Hrvata, da se na pokrajinskoj razini založi za povećanje iznosa sredstava iz proračuna, koja se namjenjuju hrvatskoj zajednici. 
Joza Kolar je istaknuo kako su sredstva iz pokrajinskog proračuna za hrvatsku zajednicu veoma skromna, te kako treba nastojati da se ta sredstva povećaju. Slaven Dulić je rekao da je problem što Izvršni odbor materijal sa zahtjevima za dodjelu sredstava ne dostavlja na vrijeme Pokrajinskom tajništvu, na što je Lazo Vojnić Hajduk odgovorio kako je istina da se s materijalom kasnilo, ali zbog toga što udruge nisu na vrijeme dostavile izvješća o utrošenom novcu, koja se obvezatno moraju proslijediti Pokrajinskom tajništvu.
Vijećnici su glasovanjem usvojili informaciju. 
FINANCIRANJE HRVATSKIH UDRUGA: Vijećnicima je na sjednici informaciju o ukupno raspodijeljenim sredstvima na hrvatske udruge iz proračuna: AP Vojvodine, Srbije, općina, te Ministarstva vanjskih poslova, u razdoblju od 2003. do 2005. godine, podnio Lazo Vojnić Hajduk, predočavajući da je na hrvatske udruge u 2005. godini raspodijeljeno ukupno 5.578.400 dinara, a u razdoblju od 2003. do 2005. godine raspodijeljeno je ukupno 24.745.050 dinara. Vijećnicima je predočena i struktura raspodjele 5.578.400 dinara dobivenih iz proračuna 2005. godine, po regijama – Subotica, Sombor, Podunavlje i Srijem, te profesionalnim ustanovama NIU »Hrvatska riječ« i Radio Subotica, kao i pojedincima, nakon čega je Zvonimir Perušić predstavio Prijedlog financiranja infrastrukture i pružanja financijske potpore za rješavanje elementarnih potreba hrvatske nacionalne zajednice u Općini Subotica. 
U svezi financiranja potreba hrvatske zajednice iz proračuna Općine Subotica, Izvršni odbor je organizirao nekoliko sastanaka s relevantnim političkim snagama i strankama u Skupštini Općine, kako bi se dobila potpora za zahtjeve hrvatske zajednice, što je i urodilo plodom, a jedan od rezultata toga je da je za investicijsko održavanje, koje se odnosi na zgradu u kojoj je Zadužbina Vinka Perčića, u proračunu utvrđen iznos od 2.000.000 dinara.
ZA ELEKTORSKE IZBORE I UBUDUĆE: Na sjednici su još razmatrane informacije o izradi zastava hrvatske zajednice u SiCG i o zakonskim osnovama za formiranje općinskih vijeća za međunacionalne odnose, kao i naputak o osnovama i pripremanju dokumenata temeljem Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, te inicijativa za rekonstrukciju kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a Petar Kuntić je obavijestio vijećnike o idućem prvom Svjetskom nogometnom prvenstvu za momčadi iz hrvatske dijaspore, koje će se održati ove godine u Saveznoj Republici Njemačkoj, a na kojemu pravo sudjelovanja imaju i momčadi hrvatskih nacionalnih manjina u Europi. 
Na samom kraju sjednice Josip Ivanković je postavio vijećničko pitanje kada će se usvajati proračun HNV-a za 2006. godinu, a Josip Gabrić je postavio pitanje u svezi načina izbora za HNV koji će se održati ove godine. Milivoj Prćić je predložio da se tijelu Vlade Republike Srbije, koje radi nadzor nad elektronskim medijima, uputi pitanje o emisiji RT NS koja se najavljuje kao emisija na bunjevačkom jeziku, jer tzv. bunjevački jezik nije priznat u Republici Srbiji. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika