Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kon­struk­ti­van di­ja­log o oprav­da­nim za­htje­vi­ma

U ponedjeljak 16. siječnja 2006. godine, predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica primio je u radni posjet izaslanstvo hrvatske zajednice iz Srbije. U izaslanstvu su bili predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, potpredsjednik HNV-a Vladimir Bošnjak, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, te dopredsjednik DSHV-a Martin Bačić. Uz premijera Koštunicu, na sastanku je nazočan bio i tajnik Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije Petar Lađević.
Premijer Koštunica je pozdravio goste i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s hrvatskim institucijama u Srbiji, te poželio još uspješniji nastavak te suradnje i u ovoj godini. 
POZITIVNA DISKRIMINACIJA: U pozdravnom je govoru predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović naglasio kako je hrvatska zajednica u Srbiji veoma zainteresirana za poboljšanje svojega položaja, budući da je druga po brojnosti u Vojvodini. 
»Unatoč riješenom statusu i stupnjevitom izgrađivanju vlastitih manjinskih institucija i nadalje se osjećamo primjetno marginalizirani i htjeli bismo da se to stanje čim prije promijeni na bolje«, istaknuo je predsjednik Pekanović, navodeći već poznati primjer TV Novi Sad. Predsjednik Pekanović upoznao je premijera Koštunicu s nastojanjima za otvaranjem hrvatskog odjela na Učiteljskom fakultetu u Somboru, a u budućnosti i u Subotici. Hrvatska zajednica izražava svoju zainteresiranost za većim sudjelovanjem u radu državnih institucija, od policije i sudova, do carine i škola i to je predočeno premijeru Koštunici kao jedan od zahtjeva.
Na početku svog izlaganja predsjednik DSHV-a Petar Kuntić primijetio je da je ovo prvi susret čelnika ove političke stranke s premijerom Srbije, od kako je u Srbiji uveden višepartijski sustav i izrazio svoju potporu svim potezima Vlade Srbije koji idu za europskim integracijama. 
»Hrvati bi htjeli sudjelovati i u radu Narodne skupštine Srbije, ali to nam je, nažalost, nemoguće ostvariti, zahvaljujući aktualnom izbornom zakonu i previsokom cenzusu«, primijetio je Kuntić i založio se za primjenu principa pozitivne diskriminacije. Petar Kuntić je potom istaknuo početak suradnje hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, koja je intenzivirana u proteklih mjesec dana uzajamnim posjetima Subotici, odnosno Zagrebu.
DOBRO OZRAČJE: Zahvaljujući na vrlo konstruktivnom tijeku razgovora, premijer Koštunica je naglasio kako su odnosi Beograda i Zagreba temelj stabilnosti na ovim prostorima i izrazio čvrsto opredjeljenje Vlade za europskim integracijama. Premijer je pružio potporu opravdanim zahtjevima koje je predočilo hrvatsko izaslanstvo i predložio da se nastavi s ovakvom vrstom sastanaka na kojima će se pokretati i rješavati konkretni problemi.
Premijer Koštunica prihvatio je ideju za pretvaranjem rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu u jedan od hrvatskih centara u Srbiji, te da to bude zajednički projekt Vlade Hrvatske, Vlade Srbije i Izvršnog vijeća Vojvodine, što bi dodatno pridonijelo poboljšanju sveukupnog ozračja u kojemu se trenutačno nalaze odnosi dviju država, a hrvatskoj zajednici u Vojvodini, a posebice u Srijemu, osiguralo prijeko potrebne uvjete za ostvarivanje svojih kulturnih i političkih potreba.
Na koncu, hrvatski su zastupnici pozvali premijera Koštunicu na ovogodišnju »Dužijancu« u Subotici, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, istodobno se obvezujući posjetiti sjedište HNV-a i DSHV-a.
Sastanak je završen u pozitivnom ozračju i definiranjem konkretnih zadaća obiju strana, pa hrvatska zajednica u ovoj godini može očekivati lijepe vijesti.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika