Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obećanja iz pr­ve ru­ke

Predstavnike Hrvata iz Srbije prvi je put u povijesti u tom svojstvu primio jedan srbijanski premijer. Tu je ulogu čini se dobro odigrao Vojislav Koštunica, koji u posljednje vrijeme povlači sve odlučnije poteze na inače kompliciranoj srbijanskoj političkoj ploči, unatoč svemu što je ranije govorio i činio, i unatoč padu rejtinga koji neminovno slijedi hrabre i od Europe iznuđene poteze.
U redu, za razgovor s Hrvatima baš i nije potrebna neka hrabrost, oni nisu, niti su ikada bili bilo kakva opasnost za neki državni interes Srbije. Ipak, svakako je za pozdraviti početak, nadajmo se, ozbiljnih dogovaranja o budućem statusu ove, i svake druge nacionalne manjine u Srbiji. Obećanja su, naravno, pala u velikom stilu, no u to izaslanstvo HNV-a i DSHV-a zasigurno nije niti sumnjalo. Pitanje je samo što će se od svega ostvariti, jer su u Beogradu ovoga puta potegnute teme koje zadiru u samu bit odnosa države spram manjine, dakle ne samo na simboličnoj razini. 
Iskustvo posljednjih nekoliko godina upozorava nas da određena doza skepse mora biti zadržana, kako razočaranje na koncu ne bi bilo odveć veliko. Ako smo se ičega u ovo vrijeme naslušali, to su obećanja koja nikad nisu ispunjena. Bit će dobro ako budemo imali zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije, još bolje ako dobijemo vraški skupu kuću bana Jelačića, a najbolje ako se počnemo zapošljavati u policiji, sudstvu, tužiteljstvu, carini, pošti i inspekcijama. No, kada će se dogoditi prvi korak? Kada će se s riječi prijeći na djela? Je li netko spomenuo neki datum? 
Neke će se stvari morati dogoditi i tu nema nikakve dvojbe. Ubrzavanjem tempa približavanja Europskoj uniji događaji će se ubrzavati i na manjinskome planu. Možda nas u jednom momentu i zaskoče, pa se vrijedi pripremati. 
Do sada je bilo puno susreta s državnim dužnosnicima i svi su se ti susreti više-manje kasnije pokazali simboličnim. Simbolika u odnosima vlast-manjina jest važna, ali kad-tad mora se pretvoriti u konkretno, opipljivo. Ako je prijam kod Koštunice bio »opipljiv«, onda će se stvari ubrzo sređivati. A ako nije, i to ćemo znati uskoro.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika