Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Salata od brokulija

Ne bi imalo smisla ignorirati trenutnu situaciju i pisati o nekim običnim receptima dok nas iza ćoška vrijeba virus, koji, kako stvari stoje, nije ni malo naivan. No, svakako ćete o tome moći pročitati na sve strane, pa se nećemo baviti virusom nego namirnicama i receptima koji vam u ovoj borbi mogu biti dobar vjetar u leđa. Sada je najvažnije slijediti instrukcije koje dobijate, izolirati se i hraniti svoje tijelo zdravo. Nisam liječnik, niti imam bilo kakvu stručnost za savjete jedite ovo ili ono, ali imam svoje načine na koje radim na imunitetu, pa ću svoje pisanje bazirati na njima.
Ono što je prije svega mnogo važno je spavati dovoljno, voditi računa o higijeni, što manje brinuti i stresirati se, a što više vježbati i meditirati. Što se zdravih namirnica tiče, njihova lista je duga ali prednjače svakako moj omiljeni češnjak, đumbir, limun, gljive, crvena paprika, zeleno lisnato povrće, brokuli, orašasti plodovi, borovnica, zobene mekinje, cvekla... Redoslijed nije po važnosti nego onako kako sam ih se sjetila i lista je svakako mnogo duža, ali su ovo neki moji favoriti.
U duhu ovakve ishrane i ovakvih namirnica, predlažem laganu i zdravu ishranu u vremenu kada nam savjetuju ostati doma.

Potrebno: 1 glavica brokulija / 2 čena češnjaka / sok od pola limuna / 200 g kukuruza šećerca / 100 g crvenog graha / manja glavica crvenog luka / 200 g punomasnog sira / maslinovo ulje / papar / sol.

Postupak: Brokuli razdvojiti na cvjetiće, pa kratko obariti i ostaviti da se ohladi. Crveni grah obariti ukoliko nije takav kupljen, pa ga pomiješati s kukuruzom i usitnjenim crvenim lukom. Usitniti ohlađen brokuli, pa dodati sastojcima u posudi, promiješati ih i dodati usitnjen češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar po ukusu. Na kraju dodati izmrvljen sir.
Prošla su vremena kada su se salate koristile kao dodatak glavnom jelu. Sada su u optjecaju takvi recepti i sastojci u salati su takvi da mogu zadovoljiti kriterij glavnog jela. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika