Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U borbi protiv virusa

O koronavirusu ne želim pisati, jer o tome osim na našim prednjim stranicama imate i svakodnevno na svim televizijskim kanalima, ali i u drugim medijima. 
No, ono što brine mnoge jest: kako se zaštititi? Sredstva za dezinfekciju u ljekarnama i drogerijama nema, a nema niti alkohola. Stoga donosimo nekoliko recepata i savjeta kako napraviti domaće i prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku i predmeta.   

Domaće sredstvo za dezinfekciju ruku i predmeta

Iako svi znamo kako je pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od barem 20 sekundi najbolja preventiva od brojnih virusa, pa tako i korone (COVID-19), nismo uvijek u mogućnosti oprati ruke na klasičan način. Gel za dezinfekciju koji je na bazi alkohola može pomoći. Pitanje je samo kako ga napraviti?
Ono što je važno kad ih pravite sami jest omjer. Dakle, mora se poštivati odnos sastojaka. 
Potrebni su vam posuda za miješanje sastojaka i neka bočica za gel i eventualno lijevak, kao i: 2/3 šalice medicinskog alkohola (od 70%), 1/3 šalice gela aloe vera i nekoliko kapi eteričnog ulja i to od lavande ili ruzmarina. U posudi pomiješajte alkohol i aloa gel i ulijte u bočicu, te dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Vaš gel za dezinfekciju je spreman. 
Aloa gel možete kupiti u drogerijama i bolje opskrbljenim ljekarnama, a cijena mu je oko 500 dinara (100 ml). 
Sredstvo za dezinficiranje prostora, radnih površina, pa i ruku možete napraviti tako što ćete u plastičnu posudu ili bočicu s raspršivačem uliti 1/3 alkoholnog octa (nije deficitaran) i 2/3 destilizirane vode. U ovu smjesu možete također dodati 10 do 15 kapi eteričnog ulja limuna, naranče… ili ono što volite (što imate). 
S obzirom na to da nitko ne zna do kad će ova situacija s virusima trajati, evo još jednog prirodnog sredstva za dezinficiranje, čišćenje, koji se ipak priprema malo duže: 
U staklenu teglu od 800 ml (može biti i manja i veća) stavite koru od naranče, mandarine, limuna (može i sve zajedno) i prelijte (do vrha) alkoholnim octom ili alkoholom. Teglu dobro zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 2-3 tjedna. Nakon ovoga procesa potrebno je rastvor samo procijediti kroz sitnu cjediljku i imate prirodno sredstvo za dezinficiranje. Ovo sredstvo možete koristiti i za brisanje prašine, hrđe, u borbi protiv kamenca, sanitarija, kuhinjske sudopere… 
Kada naprskate sredstvo na predmete, ostavite da odstoji 10 minuta i onda ih prebrišite čistom i mekom krpom. 

Vlažne maramice za brisanje ruku i radnih površina 

Iako danas na tržištu ima nebrojeno proizvođača vlažnih maramica, nisu sve za dezinficiranje nego samo za osvježenje. Vlažne maramice možete napraviti vrlo jednostavno. 
Dovoljno je samo pomiješati 200 ml tropostotnog hidrogena, 200 ml alkoholnog octa, 100 ml limunovog soka i 8 kapi eteričnog ulja čajevca koji je sam po sebi izuzetan protiv gljivica, bakterija i virusa, zbog čega ima veliku primjenu. Čvrste papirnate ubruse potopite u ovu mješavinu, dobro ih ocijedite i spakirajte u plastičnu vrećicu sa zatvaračem, kako bi ostali vlažni. Ukoliko nemate ubrusa, sve ovo možete napraviti s pamučnim ili tankim frotirskim krpama. Njih možete prati na višoj temperaturi i ponovno ih koristiti. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika