Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I Nenadićki salaši sačuvani u topoteci

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji obogaćena je s četrdesetak fotografija na kojima je zabilježen život na salašu na Nenadiću, a ustupila ih je Katarina Firanj, autorica knjige Garavi salaši (ZKVH, Subotica, 2016.). Većina fotografija objavljena je u spomenutoj knjizi, a njihov sadržaj bilježi gotovo sve važnije događaje iz života Hrvata Bunjevaca koji su živjeli u salašarskom naselju Nenadić, u blizini Sombora.
Ukoliko se u polje za pretragu upiše Nenadić, može se vidjeti najstarija fotografija iz 1899. godine, na kojoj je obitelj Jurgoš na salašu, mogu se iščitati informacije o tadašnjem odijevanju i obući, a komentar uz fotografiju pojasnit će detaljnije upravo ovu temu. Na objavljenim fotografijama mogu se vidjeti trenuci koji svjedoče o načinu života na salašu kroz cijelu godinu. Tu su zanimljivi običaji, kao što su karbinje – svinjokolj na salašu, svatovi, obiteljsko prelo, Prva pričest, risari u polju i dužionica u Somboru, običaj polijevanja cura na Uskrsni vodeni ponedjeljak, pudari spremni za berbu grožđa i grožđe bal na salašu, obiteljsko proštenje, momci na konjima spremni za Brašančevo – tijelovsku procesiju, kriskindla – božićno drvce na bunjevačkom salašu.
Vidimo i djecu na plivari, Koćev salaš 1990-ih godina, obitelj Jurišić, raznošenje namirnica vojnicima na zaprežnim kolima uoči Drugoga svjetskog rata, divojke u bunjevačkoj nošnji 1929., križ krajputaš na Čatalinskom putu, fotografije učenika u osnovnoj školi u Nenadiću, vožnju saonicama na salašu, nabijanje nove kuće, sprovodnu povorku i pogreb djevojke, lubeničare u vožnji zaprežnih kola na pijacu. Nabrojane fotografije prikazuju život od tridesetih do devedesetih godina 20. stoljeća i vlasništvo su Katarine Firanj kojoj zahvaljujemo na ustupljenoj građi.
Sve fotografije mogu se vidjeti na virtualnoj platformi koju je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja), otvorio krajem 2019. godine. Topoteka Baština Hrvata u Srbiji se nalazi na adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/.
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i dalje poziva zainteresirane vlasnike starih fotografija koje svjedoče o baštini Hrvata u Srbiji na suradnju kako bismo trajno sačuvali i prikazali svoje bogato nasljeđe.
(ZKVH)

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay