Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ovčarsko-kablarska klisura

Kada bih se malo poigrala s izrekom »Daleko od očiju, daleko od srca«, zavrtjela bih je pa rekla »Blizu srca, daleko od pameti« i to obrazložila time da često ne primjećujemo stvari, predjele, činjenice, ljude koji su nam pred očima. I često ćemo čuti kako nam se ljudi koji vole putovati žale da najmanje putuju u mjesta koja su im blizu, najmanje žude za destinacijama u svojoj zemlji i najviše nepoznanica imaju upravo o njima. Odmah dižem ruku, svrstavam se u ovu kategoriju i pokušavam se iskupiti željenom destinacijom.
Onaj period je godine kada nas planine i prostranstva posebno nagrađuju čistim zrakom, beskonačnim pogledima i divnim večerima uz kamin. Zapravo, ne znam je li svima asocijacija na planinu večer uz kamin, ali meni posebno jeste. Godinama maštam o nekoj zavijanoj kućici i odabranoj ekipi unutar nje, smještenoj uz topli kamin. No, ne želim pisati o tome, nego o Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koja se smjestila u centralnoj Srbiji i koja razdvaja visoku Šumadiju, na sjeveru, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Nikad, baš nikad mi nije palo na pamet obići je. Sve do sada.

Zašto Ovčarsko-kablarska klisura?

Zato što kažu da je pogled s vrha Kablara na meandre, najljepši u Srbiji. Zato što ima predivne ukliještene meandre. Zato što je čine upečatljivi masivi Ovčara i Kablara. Zato što ima ljekovite termalne izvore. Zato što ima raznovrsnu floru i faunu, ali i mnoge povijesne spomenike.
Ovčarsko-kablarska klisura je usječena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, kao što joj i ime kaže. Njena širina je od 50 do 100 metara, a dužina oko 16 km. Glavna njena odlika su visoke i strme krečnjačke stijene i u njima se vide otvori špilja, kao i ukliješteni meandri koje pravi Zapadna Morava, a veoma značajno obilježje su jedinstvena flora i fauna. Najviši vrh Ovčara je 710 metara iznad rijeke i to je najveća dubina Klisure. Ipak, padine Ovčara se blaže spuštaju do rijeke, prekrivene zelenim, šumskim masivima, dok nasuprot njima goleme litice i grebeni Kablara izgledaju kao val koji juri zapljusnuti Ovčar.

Red aktivnosti, red banjanja

Klisura je idealan teren i područje atraktivnih lokacija za sve ljubitelje prirode, sporta i rekreacije. Bilo da ste planinari, alpinisti, ribiči, sve od navedenog ili samo zaljubljenik u prirodu bez afiniteta deklariranja ovdje ćete naći nešto za sebe. Posebno mi je interesantna priča o termo-mineralnim izvorima i podatak da mineralni izvori Ovčar Banje potječu iz dubinskih tektonskih razloma, a temperatura vode im dostiže od 35 do 38 Celzija i po svom sastavu je jodna i slabo sumprovita. To bi u prijevodu značilo kako je Ovčar Banja idealno mjesto za sve one s reumom, sportskim ozljedama, ali i kožnim bolestima. Sudeći po onome što je u ponudi, mogla bi ovo postati priča o banjama jer se na ovom području nalazi i takozvana Atomska Banja ili Banja Gornja Trepča daleko poznata po ljekovitoj termomineralnoj vodi vulkanskog podrijetla, koja uz reumatske, liječi i neurološke probleme i potiče regeneraciju živčanih tkiva.
Red aktivnosti, red banjanja je dobio deset redova banjanja, a u sjenu su pale brojne planinarske staze koje planine Ovčar i Kablar imaju za ponuditi. Staze su označene i različitog su stupnja težine, a najljepše od svega je što pružaju nevjerojatne poglede na klisuru. A aktivnosti ne prestaju pješačenjem, nego tek počinju. Tu su i sportski ribolov, vožnja čamaca, splavarenje, kajak, mountain bike, alpinizam, paraglajding, pa čak i tečaj ronjenja u Ovčar Banji.
Rubrika zašto Ovčarsko-kablarska klisura je popunjena odličnim sadržajima, a propust zvan »Daleko od očiju, daleko od želje« je doživio prevrat i prva destinacija je upisana u rubriku »Blizu, bliže i drago blago«.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika