Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dug plje­sak za »Pre­pre­kov« pr­vi­je­nac

Na inicijativu KUD »Petefi Sandor« iz Novog Sada, članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva »Stanislav Preprek« odabranim pjesmama, recitalom i glazbom nastupili su pred novosadskom publikom na samom koncu prošle godine, 28. prosinca. 
Višegodišnja praksa Kluba Novosađana je da tijekom godine u njihovom prostoru nastupi neko od kulturno-umjetničkih društava koja djeluju na teritoriju Novog Sada, pa je tako poziv uručen KUD-u »Petefi Sandor«, s kojim KUD »Stanislav Preprek« surađuje od svoga osnivanja sredinom prošle godine. Iz bogatog kulturno-umjetničkog repertoara, KUD »Petefi Sandor« izdvojio je najljepše mađarske igre, pjesme i glazbu, koje su nazočnim Novosađanima, nešto starijim po godinama, plijenili osmjehe i pljesak. 
Nakon polusatne priredbe KUD-a »Petefi Sandor«, pod vodstvom Etel Kocsi, kulturno-umjetničkom rukovoditeljicom dramsko-recitatorsko-glazbene sekcije HKUPD »Stanislav Preprek«, nastupila je ženska pjevačka skupina u sustavu: Branka Pilić, Marta Nađ i Branka Dačević, uz pratnju tamburaškog orkestra Društva, s dvije kompozicije – »Blijedi mjesec« i »Moja diri dika«. Najviše veselja i smijeha u publici izmamili su recitatori Miloš Čičovac s recitacijom »Visoka žuta žita«, koju je napisao Dragutin Tadijanović, te Marija Vučinac, recitirajući pjesmu »Na bunjištu«, Gustava Krkleca.
Potpredsjednica HKUPD »Stanislav Preprek« Darija Vučinac izrazila je zadovoljstvo zbog ukazane prilike da Društvo nastupi pred starijom novosadskom publikom: 
»S obzirom da HKUPD »Stanislav Preprek« postoji nešto više od dva mjeseca te da nismo imali puno vremena za uvježbavanje, veoma smo zadovoljni nastupom naših članova, što je potvrdila i publika, nagradivši ih dugim pljeskom. Osim toga zahvalnost dugujemo i KUD-u »Petefi Sandor« jer su nas pozvali nastupati nakon njih, kao iznenađenje publici«, kazala je Vučinac za »Hrvatsku riječ« nakon priredbe.
Vučinac je tom prilikom najavila organiziranje večeri tijekom siječnja, posvećene skladatelju i glazbeniku Stanislavu Prepreku. Cilj je, rekla je, da se širi auditorij upozna s lirskim i glazbenim djelima Prepreka.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika