Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje je nestala kuća?

Pitanje iz naslova – gdje je nestala kuća? – dugo je aktualno u Ulici braće Radića, te se učini kako je ovdje između brojeva 40 i 44 oduvijek postojao prazan plac. Ali nije! Pripremajući svojevremeno izložbu i knjigu o ovoj staroj i u povijesti grada veoma važnoj subotičkoj ulici, autorice iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Gordana Prčić-Vujnović i Neda Džamić, među starim projektima objekata građenih kroz vrijeme u Ulici braće Radića, koji se čuvaju u Povijesnom arhivu, pronašle su i projekt zgrade na broju 42. Lijepa, čak raskošna jednokatna palača, sa salonom i nekoliko soba na katu i stepeništem u dva dijela objekta; autor projekta je Leo Štras dvadesetih godina prošlog stoljeća. Što su stručnjakinje utvrdile po pronalasku projekta, ovog i drugih iz omiljene subotičke ulice, zabilježio je u prosincu 2017. godine Lansky (sajt GradSubotica, rubrika »Stari grad«): 
»Svi projekti i nacrti niza kuća sačuvani su u Povijesnom arhivu i oni se u najvećoj mjeri podudaraju s onim što je izgrađeno, zato ne treba sumnjati da je i projekt ing. Lea Štrasa bio izveden 20-ih godina dvadesetog stoljeća, baš kako to stoji na papiru. Razlog nestanka ove fine zgrade odaje mapa grada s ucrtanim pogocima avionskih bombi 1944. godine. Na početku te ulice označeno je nekoliko točaka. Jedna od njih je i na ovoj parceli... Albumu sa slikama nestalih vrijednih objekata u ratu i miru, dodajmo i ovu.«
U bombardiranju Subotice u jesen 1944. i u siječnju 1945. godine najviše je razrušeno područje oko Senćanskog puta i između Senćanskog puta i Ulice braće Radića, gdje su na karti ucrtani pogoci bombama sve točka do točke. U ovom dijelu grada narednih desetljeća nastajali su kvartovi višekatnica, a podizanjem naselja Tokio izmijenjen je i dio Ulice braće Radića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika