Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak dobre prakse i suradnje

Izborna skupština subotičke podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), redovita i XIV. po redu, održana je u petak, 6. ožujka. Izborom Mirka Ostrogonca za čelnog čovjeka Podružnice u predstojećem mandatnom razdoblju nastavit će se dobra praksa rješavanja postojećih problema i aktiviranje članstva, istaknuto je ovom prigodom.
Mirko Ostrogonac se zahvalio na povjerenju ukazanom tijekom izborne skupštine.
»U razdoblju za nama apsolutni prioritet je bio potpora u radu na izborima četvrtoga saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV). DSHV je tu učinio opsežne pripreme i rezultat je 78 izbornika. Pomogli smo i tijekom konstituiranja novoga saziva HNV-a. Drugi nam je zadatak bio da smo u četiri mjesne organizacije, koje su ostale bez čelnih ljudi, održali izborne skupštine i na taj način ih postavili na noge. Kao izvanredan primjer je Mala Bosna, koja je bila u pasivnom statusu, uspjela se konstituirati i sljedeće godine su pobijedili na izborima za Savjet tamošnje mjesne zajednice. Potrebno je, kao što se vidi, stalno raditi kako bismo imali pomake«, ističe Mirko Ostrogonac.
»Za razdoblje pred nama kao prioritet smo postavili rezultate na predstojećim izborima. Moramo vratiti pozicije u gradskoj skupštini bez kojih smo ostali u prethodnom razdoblju i koje nam realno i pripadaju, s obzirom na našu brojnost u ovome gradu. Ne smijemo iz vida ispustiti i obilježavanje tridesete obljetnice stranke koje je planirano za 15. srpnja. To će nam pojačati samopouzdanje«, kaže Ostrogonac. 
On također ukazuje kako će ipak najdelikatnija zadaća biti kako motivirati naše ljude kada sljedeće godine bude održan popis stanovništva. 
»Želimo ih motivirati da se izjasne hrabro, otvoreno, bez straha, kako ne bismo birali neku srednju, blažu varijantu i na taj način bitno umanjili našu zastupljenost u ovome gradu. Poznato je da se statusna razina temelji na brojnosti članova zajednice na posljednjem provedenom popisu stanovništva«, podsjetio je na koncu Mirko Ostrogonac. 
To će, ukazao je, imati velikoga odjeka na naš tretman u predstojećem desetljeću.
Za pozdravnoga obraćanja predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je da je subotička podružnica stranke izabrala za svojega čelnika staroga znanca, prekaljenog borca, čovjeka koji je dao puno kada je riječ o politici, poljoprivredi ali i kulturi.
»Vidim ovdje veliki broj onih koji su do sada nosili na vlastitim plećima sve složene i zahtjevne aktivnosti, brojne rezultate kada govorimo o interesima i ciljevima hrvatske zajednice koje je DSHV u proteklih 30 godina nosio i ostvario. Vidim i jedan značajan broj mladih. To nâs koji smo u zrelim godinama nuka i dalje ustrajavati u onome što smo prihvaćajući se članstva u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini odlučili raditi. Da se ustrajno i dosljedno zalažemo i hrabro svjedočimo ono što članovima hrvatske zajednice u Srbiji pripada.«
Žigmanov je ovom prilikom objavio i vlastitu kandidaturu za predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Njegov predizborni program nosi naziv »Dosljedno!«.
Mirko Ostrogonac je peti po redu predsjednik Podružnice Subotica, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.
S. Jurić 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika