Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ministarstvo zdravlja apelira na građane

U Srbiji je do 11. ožujka potvrđeno još sedam slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja. Do srijede u 8 sati u Nacionalnom referentnom laboratoriju Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterije definicije slučaja. Od sedam novih slučajeva, pet je povezano s dvije ženske osobe za koje je utvrđeno da su pozitivne nakon izravnog kontakta s državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gdje joj je prebivalište, prenosi Tanjug. Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka i kontakata s osobama u inozemstvu, u Italiji i Njemačkoj.
Ministarstvo apelira na građane i podsjeća ih, na osnovu ovih primjera, na značaj osobne odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primjerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uvjetima, pa ne ugrožava samo svoje već i zdravlje drugih. Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvaćaju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca.
Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović je apelirao na građane da poštuju mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, da ukoliko su prehlađeni, kašlju, kišu, ostanu kod kuće, ne idu na posao, ne idu na skupove gdje se nalazi veliki broj ljudi na malom prostoru.
»Neće biti iznenađenje ako u narednom periodu budemo imali veći broj oboljelih, i to uglavnom iz jednog izvora«, naglasio je on.
Od 12 osoba zaraženih koronavirusom, šestero se nalazi na Infektivnoj klinici u Beogradu, četvero u Nišu i dvoje u Novom Sadu.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika