Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­ni­mljiv pro­gram i vješta in­ter­pre­ta­ci­ja

U organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« u četvrtak 5. siječnja održan je, prigodom svetkovine Bogojavljenja, orguljaški koncert Alena Kopunovića Legetina u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici.
Nazočne je na početku pozdravio predsjedavajući Instituta dr. Andrija Kopilović, zahvalivši se svima koji su došli i zaželevši im ugodnu večer. 
ROĐENI SUBOTIČANIN: Subotičanin Alen Kopunović Legetin osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u rodnom gradu, a studij orgulja završio 1997. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Ljerke Očić. U dva navrata se stručno usavršavao: 1998./1999. godine u Salzburgu na Univerzitetu »Mozarteum« i 2004. /2005. na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu. Trenutačno djeluje kao orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Lovre u Požegi, te kao pontifikalni orguljaš Požeške katedrale. Predavač je na srednjoj Glazbenoj školi u Požegi (orgulje). Osim navedenog, kao koncertni orguljaš i dirigent sudjeluje na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Beč, Budimpešta, Luxembourg, Rim, Lavov, Frankfurt, Cardiff…). 
PROGRAM KONCERTA: Na koncertu u katedrali imali smo prilike čuti djela J. G. Waltera, G. Aldrovandinija, J. Stenleya, E. Satiea, Gallupia, G. A. Sorgea, Bacha i Bobića. 
Prva točka koncerta bio je Waltherov Koncert za orgulje u h-mollu sa stavcima Allegro-Adagio-Allegro. Ovo je tipičan primjer baroknog koncerta, koji sadrži sve odlike ove glazbene epohe: monumentalnost, motoriku, grandioznost. Na ovom koncertu to je postignuto vještom interpretacijom i prigodnom registracijom. Zatim je slijedila obradba talijanske božićne pjesme »O Bambino mio Divino« Giuseppea Aldrovandinija, skladbe građene s vrlo jednostavnim sredstvima, tako da se melodija pjesme prenosi iz glasa u glas dok se nad njom razvija kontrapunkt. Voluntary VIII J. Stenleya sa stavcima: Andante Staccato-Allegro-Adagio-Fugue, djelo je također baroknog stila, te su i ovdje glavne stilske odlike bile istaknute. 
Vrlo je zanimljivo što smo na ovom koncertu mogli čuti Gymnopedie no.1 i no.3 E. Satiea. Satie je francuski skladatelj koji je ove komade napisao za klavir, a Legetin ih izveo u aranžmanu za orgulje, koji potpisuje Matthew Drayton. Dobro je znati da je Satie u svoja djela unosio novine koseći se tako sa starim normama, te da je svojom glazbom ukazivao na dotrajale vrijednosti, izvještačenosti i površnost malograđanske glazbe. To je postizao davanjem neobičnih naziva svojim skladbama, slobodnim tretiranjem tonaliteta i izostavljanjem predznaka. 
MOTORIČNOST: Toccata per ogni modi G. A. Sorgea, izvedena je po svojoj glavnoj karakteristici – motoričnosti. U programu je bio zastupljen i talijanski skladatelj i čembalist B. Gallupi sa Sonatom d-moll (Andante-Allegro-Largo-Allegro spiritoso). To je primjer Sonate da chiesa (crkvene sonate) gdje su stavovi kontrapunktski izrađeni. Koncert za orgulje BWV 981 J. S. Bacha prema B. Marcellu sa stavcima Adagio-Vivace-Adagio-Prestissimo, izveden je precizno, punoćom tona i onako kako to zahtjeva barokna glazba. 
Vrhunac programa, kako tematski, tako i registracijski, bila je Fantazija »Klanjat će se Tebi Gospodine svi narodi zemlje« Davora Bobića, živućeg hrvatskog skladatelja, napisana na tekst antifone svetkovine Bogojavljenja. Za bis je izveden Bachov koral Bist du mir, u obradbi J. Prestona. 
Ovaj koncert, jedan u nizu koje organizira Institut »Ivan Antunović«, prezentirao je slušateljima mogućnosti katedralnih orgulja i umijeće orguljaša Alena Kopunovića Legetina.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika