Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plamen tradicije plamti i danas

Desetak žena, članica etno odjela KPZH-a Šokadija iz Sonte, sad već tradicionalnim mađarenjem u prekrasnom ambijentu Šokačke kuće u četvrtak, 20. veljače, obilježilo je jedan od vrlo starih običaja sonćanskih Hrvata – Šokaca Debeli četvrtak. Debeli četvrtak, kako su ga nazivali Sonćani, bio je posljednji četvrtak u pokladnom razdoblju. Kako usmena predanja kažu, taj pomalo šaljivi običaj bio je isključivo obiteljski, vezan uz domove. Danas nam je malo vjerojatno, ali naši stari su govorili i mlađim naraštajima prenosili da toga dana treba devet puta mađarit, kako bi se akumulirala snaga u tijelu za predstojeću šestotjednu korizmu. Pored mađarenja (pečenje na otvorenoj vatri manjeg ili većeg komada slanine, nataknutog na ražanj) toga dana su se jeli kolačići (krafne), a preporučljiva su bila i ostala jela koja bi se dobro zamastila. I ove godine obilježavanje Debelog četvrtka organizirala je agilna pročelnica Šokadijinog etno odjela Agica Prelić. 
»Naše tradicionalne vrijednosti oduvijek su mi u srcu i duši, a Šokadija ih njeguje. Volim se odijevati u našu starinsku nošnju, pjevanje i ples su mi dragi od mladih dana. Kad je etno odjel stjecajem okolnosti zapao u stanovitu krizu, čelništvo me je postavilo za pročelnika i naložilo da oživim rad. Bila sam uporna, uspjela sam dovesti i neke od žena koje ranije nisu bile društveno aktivne, pa sada radimo redovito. Naše aktivnosti me umnogome podsjećaju na nekadašnja prela i izazivaju mi toplinu u duši. Uz ovo mađarenje podsjetile smo se kako su to radili naši stari, a kako je to sve netko zapisao i snimio, iza nas će ostati neki materijalni trag za buduće generacije«, kaže Prelićeva. 
Nezaobilazna na Šokadijinim akcijama bilo koje naravi je i Hvaranka iz Sonte, svestrana umjetnica, autorica najveće slike na svijetu, Kilometar Dunava, Ana Tudor. 
»U Sonti sam rođena, na Hvaru sam provela najveći dio života. Oduvijek su me najviše zanimali pokladni običaji. U suštini, svi su isti, osnovna razlika je u temperamentu. Na Jadranu je taj temperament na maksimumu, ovdje je nekako ravničarski usporeno. Sretna sam što sam u duši spojila te dvije krajnosti za potpuno zadovoljstvo«, kaže Tudorova.
Ivan Andrašić 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika