Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Omaž grupi Azra

»Kao apsolvent Ekonomskog fakulteta, 2006. godine sam u Novom Sadu kupio album grupe Azra Ravno do dna i preslušavajući ga danima, bio sam impresioniran energijom i raznolikošću tema kojima se ovaj glazbeni materijal bavi. Naime, u svojim tekstovima na ovoj legendarnoj ploči autor se bavi sociološko-političkom sferom onoga vremena i prekrasnim psihološkim portretima brojnih svojih suvremenika. Sve to, uz naravno, pobuđeni duboki osjećaj privrženosti prema novootkrivenoj glazbi, spontano je potaknulo moju zainteresiranost za istraživanjem svega vezanoga uz lik i djelo Branimira Johnnyja Štulića«, otkriva nam Mladen Maksimović, autor knjige Gospodar samoće u vremeplovu jedne zemlje koja je posvećena rock grupi Azra, jednoj od najpopularnijih svih vremena na jugoslavenskim prostorima.

Istraživanje 

Autor je pisao knjigu potaknut željom da sazna sve ono što je Štulića inspiriralo da napiše svoje brojne stihove.
»Zahvaljujući internetu i brojnim publiciranim pisanim materijalima, kroz Johnnyjev nekonvencionalni literarno-glazbeni rakurs, počeo sam sljedećih deset godina sustavno analizirati filozofiju, povijest, književnost i glazbu vremena koje je bilo temeljita inspiracija njegovog osebujnog opusa. Primjerice, 2010. godine sam bio među prvih stotinu osoba koje su u Srbiji naručile komplet njegovih sabranih djela, kako bih imao još temeljitije uporište u svom istraživanju. Iskreno govoreći, nisam ni imao pomisli kako bi ova moja iznenadna zainteresiranost za grupu Azra mogla biti pretočena u neku pisanu formu, ali inicijalni moment nastanka ove knjige je jedna tematska večer koja je svojevremeno odražana u jednom novosadskom klubu. Ja sam govorio o Štuliću i Azri, dva glazbenika su svirala njihove pjesme i puna dva sata nitko nije napuštao dvoranu. Dva tjedna kasnije prijatelj iz Novoga Kneževca me je pozvao da napravimo nešto slično i u njegovom mjestu, u njihovoj knjižnici se ponovno okupilo više od stotinu ljudi. Nakon svega toga sam došao na ideju da od prikupljenog materijala za te dvije tematske večeri napišem knjigu koja je svojevrsni omaž grupi Azra. Od toga trenutka sam ozbiljno pristupio toj ideji, počeo s istraživanjem kao da pišem doktorsku radnju, i sve što sam mogao pronaći o Branimiru Johnnyju Štuliću i grupi Azra nalazi se na stranicama Gospodara samoće u vremeplovu jedne zemlje«, kaže Maksimović.       

Društveni kontekst

Maksimović je za potrebe knjige istražio gotovo cjelokupni društveni i kulturni kontekst od 1943. naovamo, preciznije deset godina prije nego što će se Štulić roditi 11. travnja 1953. u Skoplju.
»Uzeo sam dvije granične vremenske točke, od 1943. do 2017., i kroz sve važnije događaje u Jugoslaviji i svijetu, povezao svo dostupno znanje o Johnnyjevom životu i njegovom osebujnom stvaralačkom opusu. Jer upravo ta povezanost iznjedrila je, po mnogima, najboljeg jugoslavenskog rock pjesnika svih vremena. Sukladno svemu navedenom, kroz knjigu sam izučavao sve njegove pjesme koje su okvirno i tematski povezane s pojedinim događajima, kako osobnim tako i društvenim u najaktivnijim godinama Štulićevog stvaralačkog opusa. Četiri društveno-kulturološka stupa nekadašnje SFRJ (film – glazba – književnost – sport) su posve srodni s njegovim interesiranjima, pa je, primjerice, famozna 1968. godina dočarana istoimenom pjesmom, događanja u Poljskoj u pjesmi Poljska u mom srcu… Naziv knjige u biti je moje osobno viđenje određenog životnog opredjeljenja Johnnyja Štulića kao ‘gospodara samoće’ kroz vremensku odrednicu epohe (vremeplov jedne zemlje) koju je svojim glazbenim i umjetničkim djelovanjem zauvijek obilježio«, pojasnio nam je na koncu Maksimović.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika