Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 
U okviru programa za raspust, namijenjenog učenicima nižih razreda osnovnih škola, u Subotici se od 9. do 13. siječnja u Dječjoj čitaonici Gradske knjižnice organiziraju različita predavanja i radionice. Danas, u petak 13. siječnja, tema predavanja bit će bajka. Predavanje na mađarskom jeziku pod nazivom »Vrijeme i mjesto za bajku« u 9 i 30 održat će Judit Raffai i pripovjedači s Ludaša, u 11 sati na hrvatskom jeziku o Balintu Vujkovu govorit će knjižničarka Katarina Čeliković, redatelj Rajko Ljubič i glumac Bela Francišković, dok će predavanje na srpskom jeziku pod nazivom »Vrijeme i mjesto za bajku« u 15 sati održati profesor Đorđe Sabo i glumica Márta Árokszállási.
 
Izložba Kristijana Sekulića 
u Petrovaradinu
 
Pod pokroviteljstvom HKPD »Jelačić«, u četvrtak, 5. siječnja, u prostorijama ispod crkve Sv. Jurja u Petrovaradinu otvorena je trinaesta samostalna izložba slikara Kristijana Sekulića. 
Svoja razmišljanja o odnosu prirode, čovjeka i umjetnosti, Sekulić je specifičnim slikarskim tehnikama prepoznatljivim i na prvi pogled, pretočio u umjetnička djela prezentirana u tri zasebne tematske cjeline nastale istodobno, tijekom prošle godine.
D. Po.
Promocija filmova u Somboru
 
U prostorijama HKUD-a »Vladimir Nazor« iz Sombora, 13. siječnja s početkom u 19 sati, bit će prikazan film Rajka Ljubiča »100. godina Karmela u bačkoj ravnici«, koji dokumentarno bilježi jubilej prisustva karmelićana u Somboru, kao i film »Božić na salašu«, u kojemu se prikazuju stari običaji vezani uz božićno vrijeme, na način kako su ih kasnih 30-tih godina 20. stoljeća na salašima držali bunjevački Hrvati. 
 
»Veliko prelo« u Subotici
 
Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« organizira tradicionalnu manifestaciju »Veliko prelo«, koja će se održati 28. siječnja u Dvorani sportova u Subotici s početkom u 19 i 30. Goste će zabavljati Kićo Slabinac s ansamblom »Slavonske lole«, tamburaški ansambl »Prava stvar« iz Zagreba, Gradski tamburaški orkestar »Sveti Marko Križevčanin« iz Križevaca u Hrvatskoj i ansambl »Ravnica« iz Subotice. Ovom prigodom raspisani su natječaji za »Preljsku pismu« i »Najlipču prelju«. Svi zainteresirani svoju pjesmu trebaju dostaviti u prostorije »Bunjevačkog kola« (Preradovićeva 4.), najkasnije do četvrtka, 26. siječnja, a isti rok važi i za djevojke koje žele sudjelovati u izboru za »Najlipču prelju«. 
 
HKPD »Jelačić« u Županji
 
Članovi HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina su u nedjelju 8. siječnja gostovali u Županji, u posjetu KUD-u »Kristal«. Povod je bila ovogodišnja, 50. obljetnica postojanja KUD »Kristal«. To je na neki način bio i uzvratni posjet Društva prijateljima u Županji, pošto su oni 6. siječnja prošle godine gostovali u Petrovaradinu na tradicionalnom božićnom koncertu. 
Tamburaški sastav »Jelačića« predstavio se s poznatim skladbama o Srijemu. Nakon programa je organizirano druženje, na kome su svi skupa uživali u šokačkoj »pismi«. Kako su Petrovaradinci cijeli dan proveli u Županji, imali su vremena za razgledanje grada, a nakon uspješnog posjeta, dogovorena je daljnja suradnja ova dva hrvatska društva.
I. K. 
 
»Razgovori« u organizaciji 
Pučke kasine 1878.
 
U organizaciji Pučke kasine 1878. u ponedjeljak 16. siječnja, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, bit će održan tradicionalni skup pod nazivom »Razgovori« na kojemu će ujedno biti i promovirana knjiga dr. Matije Evetovića pod nazivom »Život i rad Paje Kujundžića«. Na ovogodišnjem skupu bit će predstavljeni i sljedeći radovi: »Političke prilike u 19. i 20. stoljeću« direktora Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Géze Vasa, »Značaj kulturne djelatnosti Paje Kujundžića« dr. Marinka Stantića i »Zauzimanje Paje Kujundžića za uvođenje materinjeg narodnog jezika u školstvo u Subotici i Bačkoj« mr. Lazara Ivana Krmpotića. U programu će sudjelovati i Katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić. Početak je u 19,30 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika