Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od Bačke do Rodosa

Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice redovito surađuje s drugim kulturno-umjetničkim društvima koja njeguju tradicijsku kulturu. Jedno od njih je i KUD Vuk Karadžić iz Temerina. Posredstvom ovoga KUD-a, u Srbiji je gostovao Folklorni ansambl Kamari iz mjesta Pastida na otoku Rodosu u Grčkoj. Grci su nastupili u Temerinu ali i u Subotici, u HKC-u Bunjevačko kolo, skupa s folklornim ansamblima spomenutog temerinskog KUD-a i ovdašnjeg hrvatskog Centra. 
Koncert u Subotici priređen u nedjelju, 9. veljače, bio je prilika da se na jednom mjestu vide plesovi i čuje glazba tri naroda – Grka, Srba i Hrvata.
Za folklorni ansambl iz Grčke, koji je osnovan 2007., ovo je prva inozemna turneja. Predstavili su se plesovima i glazbom s njihova otoka, ali i iz drugih krajeva Grčke. U rujnu svake godine se kod njih organizira festival na kojem je gostovao i KUD iz Temerina. Sada su bili u uzvratnom posjetu, a posebno ih je dojmilo gostoprimstvo ljudi u Srbiji.
Voditeljica Folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Senka Horvat ističe kako im svaka suradnja puno znači, te se nada da će suradnja i s ansamblom iz Grčke biti nastavljena. Također, bit će nastavljena i suradnja s temerinskim KUD-om Vuk Karadžić, koja već dobro funkcionira. Navodi to i Darko Stantić, voditelj njihova izvođačkog folklornog ansambla. 
»Bavimo se njegovanjem tradicije Srba, kao i nacionalnih manjina u Srbiji. Večeras smo izveli plesove iz Bačke i iz Bele Palanke. Imamo dobru suradnju s voditeljima ansambla u HKC-u Bunjevačko kolo te smo predložili da se koncert naših gostiju iz Grčke priredi i ovdje te da i HKC uključimo u ovu suradnju. Nadamo se da će ova trojna suradnja biti nastavljena«, kaže Darko Stantić.   
A ova kulturna razmjena, koju su sami akteri nazvali kao »tri u jedan«, nastavljena je već nakon koncerta, kada su gosti i domaćini, uz druženje, učili jedne druge svojim tradicijskim plesovima.  
D. B. P.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay