Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pogodovanje brojnijim manjinama

Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojili su 8. veljače sa 157 glasova najavljivane izmjene Zakona o izboru narodnih zastupnika i o lokalnim izborima prema kojima se cenzus za ulazak u republičku i lokalne skupštine smanjuje s 5 na 3 posto. Izmijenjena je i kvota za slabije zastupljeni spol kao i pojedine odredbe koje se odnose na političke stranke nacionalnih manjina.
Najviše zanimanja u javnosti, osim smanjenja cenzusa, izazvalo je sudjelovanje zastupnice Gordane Čomić iz Demokratske stranke koja je, iako ta stranka bojkotira skupštinske sjednice, podnijela prijedlog kojim na izbornoj listi mora biti 40% manje zastupljenog spola, odnosno da među svakih pet kandidata po redoslijedu na listi mora biti najmanje po dva kandidata – pripadnika onog spola koji je manje zastupljen na listi. Skupštinska većina je usvojila prijedlog, a protiv Čomićeve je pokrenut disciplinski postupak u DS-u.
Što se tiče stranaka nacionalnih manjina, usvojen je amandman Bálinta Pásztora koji glasi da stranke nacionalnih manjina: »sudjeluju u raspodjeli mandata i kada su dobile manje od 3% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodjele mandata primjenom sustava najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35%«. 
Također je izmijenjen i stavak 3. koji glasi da je politička stranka nacionalne manjine ona stranka za koju je Republička izborna komisija utvrdila da joj je osnovni cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu s međunarodnopravnim standardima«. Stavak 4. je također izmijenjen i uz amandman Muamera Zukorlića glasi: »O tome da li podnositelj izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, u smislu stavka 2. ovog članka, odlučuje RIK posebnim rješenjem pri proglašenju izborne liste, a na prijedlog podnositelja izborne liste koji mora biti dostavljen pri podnošenju izborne liste. RIK može zatražiti mišljenje nadležnog nacionalnog vijeća nacionalne manjine o tome je li podnositelj izborne liste politička stranka nacionalne manjine ili koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina«.
Što se tiče lokalnih izbora, izmjene su iste uz dopunu da »podnositelj izborne liste može imati položaj političke stranke nacionalne manjine (...) samo ako prema podacima posljednjeg popisa stanovništva na teritoriju jedinice lokalne samouprave žive pripadnici nacionalne manjine koju reprezentira.«
Ove izmjene pogoduju samo manjinskim strankama brojnijih nacionalnih manjina kao što su Mađari, Bošnjaci i Albanci, dok je za manje brojne manjine ulazak u parlament i dalje skoro nemoguć, jer ostaje i dalje važiti uvjet da je za kandidiranje na izborima potrebno prikupiti 10.000 ovjerenih potpisa.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika