Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Puko pobrojavanje normativnih okvira

Sjednica Vijeća za nacionalne manjine Vlade Srbije održana je prošle srijede, 5. veljače, u Beogradu. Sjednicom je predsjedala premijerka Srbije Ana Brnabić, a na sjednici je bio nazočan i ministar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća sjednici je nazočio međunarodni tajnik tog Vijeća Darko Baštovanović.
»Forma sastanka je bila da se sagledaju aktualni problemi manjinskih zajednica, a jedna od važnih točki bilo je sagledavanje realiziranih aktivnosti iz Akcijskog plana za manjine. Mi smo i prije sastanka imali svoja stajališta po tim pitanjima. Držimo da je taj Akcijski plan za manjine manjkav i neodgovarajući. Nije riješio niti jedno pitanje ključno za hrvatsku zajednicu. Na sjednici je iznijet aktualni zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da predsjedanje Koordinacijom nacionalinih vijeća preuzme HNV. Kapacitete za to imamo, naravno uz suradnju s drugim nacionalnim vijećima, kako bi se riješila određena pitanja koja ćemo delegirati«, kaže Baštovanović i ističe kada je sama sjednica u pitanju da se zadržala na protokolarnim formama.
»Kada se ovo republičko Vijeće sastaje, to je samo puko pobrojavanje problema nacionalnih manjina, pobrojavanje određenih normativnih izmjena koje su rješavane kroz Akcijski plan, bez da je bilo adekvatnije učinkovitosti. Istaknuo sam da se ponovno osnažuju određeni procesi potpore Bunjevcima koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati. Nastavlja se grubo miješanje srbijanskih institucija u identitetska pitanja Hrvata u Vojvodini. Bunjevcima, koji se smatraju dijelom hrvatske nacije, otima se dio kulturnog naslijeđa. Saznali smo za nelagodnu vijest da je Bunjevački nacionalni savjet djelovao na jedan brutalan način, kako bi se zapriječili počeci ustrojavanja Hrvatskog školskog centra, što sam i istaknuo na sjednici, ali izgleda da od državne vlasti nema sluha za takve probleme, pa čak i toliko da se određena neutralnost zadrži. Ima li tu određenih šovinističkih nastojanja spram hrvatske manjinske zajednice? Nastoji li netko blokirati osnutak Hrvatskog školskog centra? Potpora određenim strukturama koje stoje nasuprot ovdašnje hrvatske zajednice postoji dugi niz godina, počevši od Miloševićevog režima«, kaže Darko Baštovanović.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika