Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za predsjednika izabran Goran Kaurić

Na izbornoj skupštini Podružnice DSHV-a Banat, održanoj 8. veljače u Starčevu, izabrano je vodstvo regionalnog ogranka ove stranke. Za predsjednika je izabran Goran Kaurić. U odbor Podružnice DSHV-a Banat izabrani su Aleksandar Lakatuš i Klaudija Klopotan iz Zrenjanina, Danka Stojanov i David Blazović iz Pančeva, Nikola Pavlić iz Starčeva i Željko Šulc iz Opova. 
Na samom početku skupštine nazočnima se obratio predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, koji je zahvalio članstvu u Banatu na upornosti i istrajnosti da se i na tom području malena, ali kulturom i poviješću bogata zajednica Hrvata, i politički udruži. »Mi moramo jasno svima doznačiti da nas ima, da tražimo ono što se temelji na zakonima Republike Srbije i što je samim time i legitimno. Vjerojatno ćemo izaći na predstojeće izbore, jer nam je stalo do budućnosti zemlje u kojoj živimo. Hoćemo da ona bude demokratska, prosperitetna i perspektivna. Stvaranje uvjeta u kojima i mi možemo dati doprinos njezinom razvoju jedan je od naših osnovnih ciljeva«, istaknuo je Žigmanov poručujući Banaćanima da nastave u pravcu u kom su krenuli, jer u tome imaju potporu kako krovnih institucija Hrvata u Srbiji tako i svoje matične države.
U tom duhu bilo je i izlaganje dr. sc. Stjepana Glasa, opunomoćenog ministra Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, koji je poželio puno sreće novoizabranom rukovodstvu Podružnice Banat i uputio im riječi ohrabrenja. »Kao što svi vidimo, put ka članstvu u EU nije nimalo lak. Interes je Hrvatske da i Srbija postane dio europske obitelji i zato se trudi biti partner i prenijeti joj svoja bogata iskustva iz procesa priključenja. No, diplomacija će također biti i uz naš narod ovdje, pomagat ćemo koliko možemo sukladno svojim mogućnostima i kompetencijama. Računajte na nas u svakom pogledu«, kazao je on.
Nakon uspješno obavljenog glasovanja kojim su delegati gotovo jednoglasno dali mandat Goranu Kauriću i predloženom predsjedništvu, uslijedilo je obraćanje prvog čovjeka banatske podružnice DSHV-a. »Teško je danas biti Hrvat u Srbiji i svakodnevno se boriti s poteškoćama i predrasudama te bivajući suočen s otežanim mogućnostima ostvarivanja zajamčenih prava. Ova skupština je dokaz da među nama ipak ima onih koji su ponosni na svoje korijene. Nalazimo se u Starčevu, mjestu u kojemu Hrvati žive već dva i pol stoljeća i gdje su stasali velikani poput slikara Franje Radočaja i vođe HSS-a u Banatu Miše Brajca. Slijedimo njihove primjere, budimo najbolji u onome što radimo čuvajući pritom svoju tradiciju, kulturu i sjećanje na slavnu povijest. Ne smetnimo s uma da je politički angažman nešto bez čega ne možemo biti prepoznatljivi niti uvažavani od šire društvene sredine. To je jedini način da se izborimo za ono što nam pripada«, naglasio je Kaurić, navodeći da će 2020. biti godina velikih izazova, koje, pak, treba smatrati odličnom prilikom da Hrvati pokažu koliko su kao zajednica spremni stati uz svoje prvake i omogućiti im što bolji plasman u nastupajućoj izbornoj utrci. 
D. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika