Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nacionalna vijeća najaktivnija u području obrazovanja

Republički ombudsman priredio je prošloga petka, 7. veljače, u palači Srbija u Beogradu predstavljanje »Posebnog izvješća pučkog pravobranitelja s preporukama«, u kojem je izvršena analiza o stanju u području vršenja javnih ovlasti nacionalnih vijeća od 2014. do 2018. godine. Ovom skupu iz Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočio je predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin.
U uvodu skupa obratili su se zamjenik pučkog pravobranitelja Slobodan Tomić i šef Misije OSCE-a u Srbiji Andrea Orizio.
»Tomić je ocijenio da su nacionalna vijeća svoje ovlasti najviše primjenjivala u području obrazovanja i službene uporabe jezika i pisma. Također je istaknuo da nacionalna vijeća moraju svoje aktivnosti učiniti dostupnijim široj javnosti, kao i da trebaju razviti strategiju i mjere da bi postala prepoznatljivija u javnosti. On je istaknuo da je institucija pučkog pravobranitelja od nacionalnih vijeća od 2007. godine primila skoro 1.600 pritužbi, da je za 12 godina upućeno 209 preporuka, a samo u 2019. godini 24. Zanimljivo je da se Tomić mimo predstavljanja ovog izvješća osvrnuo i na nedavni događaj devastacije Hrvatskog doma Stjepan Radić u Novom Slankamenu, gdje je istaknuo da je ovaj slučaj primjer pravovremene reakcije institucije ombudsmana, koja je urodila plodom, jer je vinovnik brzo pronađen i priveden«, kaže Cvijin nakon održanog sastanka i naglašava kako je šef Misije OSCE-a u Srbiji Andrea Orizio ocijenio da su zakonski okviri dobri, ali je nužno raditi na  osposobljavanju nacionalnih vijeća da sva svoja prava predviđena zakonom i iskoriste. 
»Također je istaknuo da nacionalna vijeća trebaju što više uključivati pripadnike svoje zajednice kad procjenjuju njene potrebe. Trebalo bi raditi na unaprjeđenju efikasnosti vijeća i njihovom profesionalnom razvoju, kao i što boljoj međusobnoj povezanosti nacionalnih vijeća u cilju razmjene znanja i vještina.«
U nastavku skupa pomoćnica generalnog tajnika pučkog pravobranitelja Jablanka Tabaš predstavila je nalaze iz »Posebnog izvješća«, koji su prikupljani od 2014. do 2018. putem standardiziranih upitnika. U rezimeu prezentacije dane su preporuke i nacionalnim vijećima i nadležnim državnim tijelima. U preporukama nadležnim državnim tijelima se ističe da je nužno kontinuirano praćenje rada nacionalnih vijeća i pružanje odgovarajuće podrške kada je to potrebno, pogotovo se to odnosi na problematiku u području financijskog izvještavanja i proračuna.
Nakon prezentiranja izvješća uslijedila je rasprava. Lazar Cvijin je u svom obraćanju zahvalio pučkom pravobranitelju na pravovremenoj reakciji u povodu događanja u Novom Slankamenu i ukazao da je potrebno i preventivno djelovati da bi se ovakvi događaji preduprijedili. Istaknuo je još da iz izvješća nije jasno na koji način se može vršiti profesionalizacija nacionalnih vijeća kada je po novom zakonu striktno ograničen iznos sredstava koji se iz proračuna može utrošiti na plaće uposlenika. 
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika