Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voj­vo­di­na – »Eu­rop­ska re­gi­ja 2006.«

Vojvodina je službeno postala »Europska regija godine« 1. siječnja ove godine, priopćio je predsjednik organizacije »Europska regija godine«Xaivier Tudela. To znači da je Vojvodina neposredno uključena u inicijativu koja želi pomoći poznavanju i priznavanju Europe regija, pridonijeti regionalnoj izgradnji i europskoj integraciji, i konačno, u europsku i međunarodnu zajednicu uvesti regije koje su proglašene za europsku regiju godine, u svim njihovim aspektima, kao što su društveni, kulturni, gospodarski, turistički i drugi. 
Osvajanjem ove prestižne titule, Vojvodina ima priliku surađivati s organizacijom za promidžbu »Europske regije godine«, koja će izraditi »Međunarodni medijski plan za regiju« i koja surađuje s velikim brojem međunarodnih televizijskih stanica radi promidžbe regije odabrane za »Europsku regiju godine«. 
Po »Međunarodnom medijskom planu«, aktu ove organizacije, izdvajaju se sredstva za promidžbu ove regije u svijetu. Proglašenjem za Europsku regiju godine AP Vojvodina je stekla pravo na korištenje amblema »Vojvodina Europska regija 2006« u svim javnim predstavljanjima AP Vojvodine, na regionalnim i međunarodnim skupovima, kao i u službenim dokumentima. 
Sadržaj i oblik amblema je utvrdila organizacija »Europska regija godine«. U svom obraćanju iz Barcelone, gdje se nalazi sjedište organizacije »Europska regija godine«, Xaivier Tudela je izrazio uvjerenje »da će ovo poslužiti da se Autonomna pokrajina Vojvodina približi ostatku Europe i da ćemo uspjeti predstaviti novu stvarnost Vojvodine, a samim tim i države, cijelom kontinentu uz sve dobrobiti koje će to sa sobom donijeti.« Tudela je još dodao kako je za uspjeh Europske regije 2006. potrebno uključivanje svih sektora društva. »Želimo da se svi građani osjete kao sudionici i glavni akteri Vojvodine – Europske regije 2006… Ako postignemo taj cilj nema nikakve dvojbe da će se ovaj status vrlo pozitivno odraziti na Vojvodinu.« 
Do sada su za Europsku regiju godine proglašene sljedeće regije: 2003. godine Balearsko otočje u Španjolskoj i Republika Karelija u Rusiji, 2004. Germanofonska zajednica u Belgiji i Madeira u Portugalu, prošle godine: Kijev u Ukrajini i Pijemont u Italiji i 2006. Vojvodina u Srbiji i Crnoj Gori i Sarajevo u Bosni i Hercegovini.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika