Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Koncert suradnje u HKC-u Bunjevačko kolo

SUBOTICA – Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo priređuje koncert tri folklorna ansambla u nedjelju, 9. veljače, u dvorani Centra, s početkom u 19 sati. Na koncertu će nastupiti članovi FA Kamari iz Pastida-Rhodos, Grčka, KUD Vuk Karadžić iz Temerina i domaćini, folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo. Ulaz je besplatan.

Gupčev bal u Tavankutu

TAVANKUT – HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira Gupčev bal, koji će biti održan sutra (subota, 8. veljače) u renoviranom, mjesnom Domu kulture. Goste će zabavljati ansambl Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Samobora. Kako saznajemo od organizatora, ulaznice za bal su bile unaprijed rasprodane.

Predstavljanje monografije o bačkim Šokcima u Sonti

SONTA – ZKVH iz Subotice organizira predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u utorak, 11. veljače, s početkom u 18 sati u Šokačkoj kući u Sonti. Domaćin je mjesna KPZH Šokadija.

Prelo na salašu u Đurđinu

ĐURĐIN – HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano u petak, 14. veljače, u župnoj dvorani u Đurđinu, s početkom u 19 sati. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji folklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za veselu atmosferu bit će zadužen ansambl San iz Subotice. Broj karata je ograničen te organizatori poručuju da zainteresirani nabave svoju kartu na vrijeme.

Pokladni maskenbal u Srijemskim Karlovcima 

SRIJEMSKI KARLOVCI – Vjernici i župni zbor župe Presvetoga Trojstva u Srijemskim Karlovcima, priređuju u subotu, 15. veljače, svoj tradicionalni pokladni maskenbal za odrasle, koji će biti održan u Kući mira (dvorište Kapele Gospe od mira, Karlovačkog mira 34, Srijemski Karlovci), mjestu okupljanja i zajedništva karlovačkih katolika i ostalih ljudi dobre volje. Okupljanje s obveznim maskama počinje u 19 sati.
M. T.     

Šokačko prelo u Beregu

BEREG – HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega organizira 15. veljače Šokačko prelo, koje će biti održano u mjesnom Domu kulture s početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 1.500 dinara, u što su uračunati jelo i piće za cijelu večer, mogu se rezervirati na broj telefona 060/735-53-43. Gosti ovogodišnjeg prela bit će KUD Branimir iz Bošnjaka, a za dobru zabavu bit će zadužen Tamburaški sastav Čokanj iz Našica.

Književno prelo u Subotici

SUBOTICA – Hrvatska čitaonica Subotica priređuje Književno prelo u petak, 21. veljače, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, s početkom u 19 sati. I na ovom Književnom prelu nastupit će članovi Hrvatske čitaonice, a bit će predstavljen i cjelogodišnji rad ove udruge. U okviru programa Hrvatska čitaonica će obilježiti 150. obljetnicu od izlaska prvog broja Antunovićevih Bunjevačko-šokačkih novina. Gosti na Književnom prelu će biti pjesnici iz Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina i studenti 2. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku. Glumci pod mentorstvom Selene Andrić će izvesti predstavu Baba Jaga i lutkarske priče Lutka i ja.

Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru

SOMBOR – HKUD Vladimir Nazor iz Sobora priređuje 86. Veliko bunjevačko-šokačko prelo koje će biti održano u subotu, 22. veljače, u Hrvatskom domu, s početkom u 19 i 30 sati. Domaćini najavljuju preljsku večeru, zabavu uz folkloraše i tamburaše i bogatu tombolu. Cijena ulaznice je 1.800 dinara, a mogu se rezervirati putem telefona 025/416-019, od ponedjeljka do četvrtka od 17 do 20 sati.

Žedničko prelo

ŽEDNIK – Katolička župa sv. Marka evanđelista iz Žednika i ove godine organizira Žedničko prelo. Prelo će biti održano u subotu, 22. veljače, u Sali kod Zvonka (Rade Končara 26) i počinje u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 1.000 dinara mogu se kupiti u prodavaonici Dijana u Žedniku (Čantavirski put 4).
M. T.  

Prijave za golubinačke Mačkare 

GOLUBINCI – Manifestacija Mačkare 2020. će biti održana 22. i 23. veljače u Golubincima. Mačkare, ili premundureni dani, pokladni su običaj golubinačkih Hrvata star više od 250 godina, koji se upriličuje u vremenu neposredno prije početka korizme. Tijekom ove manifestacije mještani Golubinaca pripremaju maske koje tematiziraju na veseli način, uz glazbenu pratnju, našu svakodnevicu, a sve maske sudjeluju u svečanoj i još veselijoj povorci i smotri. Svi koji žele sudjelovati na ovogodišnjim Mačkarama mogu se obratiti organizatoru ove manifestacije, HKPD-u Tomislav iz Golubinaca (kontakt: Anita Žanić, tel. 062/742-045).
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika