Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­dig­nu­te op­tužni­ca pro­tiv 18 čla­no­va Na­ci­o­nal­nog stro­ja

Okružni javni tužitelj u Novom Sadu Zoran Pavlović priopćio je 9. siječnja kako je podignuta optužnica protiv 18 pripadnika neonacističke organizacije Nacionalni stroj zbog izazivanja nacionalne i rasne mržnje.
Pripadnici ove neregistrirane organizacije osumnjičeni su da su kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, počinili 9. studenoga 2005. godine upadom na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu.
Optuženi su Goran Davidović, Goran Đermanović, Vladimir Đermanović, Nebojša Milankov, Borko Nović, Miodrag Milikić, Vanja Radosav, Mario Milosavljević, Nikola Pjevač, Miodrag Stefanović, Nikola Karalić i Slavko Bohocki.
Tužitelj Pavlović također je podigao optužnicu i protiv Marka Kulačina, Radomira Dickova, Milana Trbojevića, Vladimira Tanasića, Marinka Vasiljeva i malodobnog M. M. dok je protiv dvojice osumnjičenih odustao od daljnjeg kaznenog gonjenja.
»Optužnica je dostavljena Okružnom sudu u Novom Sadu na nadležno postupanje i svako dalje komentiranje optužnice predstavljalo bi utjecaj na rad i postupanje suda po ovoj optužnici«, navodi se u priopćenju tužitelja Pavlovića.
Istražni sudac Miroslav Alimpić okončao je 20. prosinca istragu tijekom koje je, osim osumnjičenih, saslušao i oko 20 svjedoka, a obavljeno je i informatičko vještačenje 12 hard-diskova računala koji su oduzeti prilikom pretresa stanova pripadnika Nacionalnog stroja.
Prema riječima suca Alimpića, osumnjičeni tijekom istrage »nisu priznali pripadnost Nacionalnom stroju, ali je većina rekla kako dijeli stavove te organizacije«.
Alimpić je, također, rekao kako je tijekom istrage potvrđen stav tužiteljstva »da su pripadnici Nacionalnog stroja htjeli prekinuti tribinu i da su organizirano došli, nastupili i potom organizirano otišli sa Filozofskog fakulteta«.
Pripadnici »Nacionalnog stroja« osumnjičeni su da su »zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih izazvali nacionalnu i rasnu mržnju«.
U zahtjevu za provođenje istrage navodi se kako su takvim ponašanjem »izazvali i osjećaj ugroženosti i straha, kako kod nazočnih osoba na tribini, tako i kod svih građana koji su vidjeli snimku skupa emitiranu u sredstvima javnog informiranja«.
Riječ je o težem obliku ovog kaznenog djela, za koji je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.           
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika