Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prošlo­go­dišnje za­bra­ne još na sna­zi

Zbog širenja virusa ptičje gripe u Turskoj, u Beogradu je održan sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede Srbije, poslije koga je priopćeno da u Srbiji nema ptičje gripe, ni kod životinja, ni kod ljudi. 
U Sjeverno-bačkom okrugu i dalje su na snazi mjere zabrane izrečene krajem listopada prošle godine, rekla je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice koordinatorica za praćenje avijarne influence u okrugu Branislava Sarić. 
»I dalje se ne održavaju sajmovi ptica, ne trguje se pticama, a transport peradi i dalje ide pod nadzorom Veterinarske inspekcije. U Sjeverno-bačkom okrugu nema nikakvih sumnji u postojanje ptičje gripe. Na terenu se redovito prati stanje, a izvještaji se šalju mjerodavnom ministarstvu«, rekla je Branislava Sarić i dodala kako je i dalje na snazi dogovor s Komunalnom inspekcijom oko sakupljanja leševa uginulih ptica, a vrši se i stalni nadzor nad divljim pticama na Paliću i Ludašu. 
Ministarstvo zdravlja i poljoprivrede je preporučilo građanima Srbije koji borave u zemljama u kojima ima ptičje gripe da izbjegavaju izravan kontakt sa životinjama, mjesta kao što su farme i tržnice gdje se prodaje perad i ptice, te da ne dodiruju površine zagađene izlučevinama peradi i ptica. Preventivne mjere su najznačajnije, a među njima često pranje ruku te jaja i hranu živinskog podrijetla jesti isključivo termički obrađenu. Čestim pranjem ruku, koristeći bilo sapun i vodu ili vlažne maramice s alkoholom, uklanja se potencijalno zarazan materijal s kože. Ako se tijekom puta pojave simptomi kao što su povišena temperatura, otežano disanje, kašalj ili proljev, odmah treba posjetiti liječnika. Ukoliko bi se pojavila povišena tjelesna temperatura 7 dana nakon putovanja, javiti se mjerodavnom Zavodu za javno zdravlje. Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodogospodarstvo, provodi stalni nadzor nad zdravstvenim stanjem domaće peradi i divljih ptica u Srbiji. Do sada je izvršen pregled 9.457 objekata i površina na kojima se uzgaja oko 17 i pol milijuna peradi. Provodi se kontrola poštovanja naredbe o zabrani držanja peradi i svinja na otvorenim površinama i provedbe higijenskih i sanitarnih mjera na farmama.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika