Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tagliatelle sa špinatom i piletinom

Začini su sve, oni daju dušu jelu koje pripremamo, a ja se osjećam kao da ne znam mnogo o njima. Istina je da ih koristim možda više od većine, ali sam daleko od magije i alkemije. Neki dan sam stavila u rižu đumbir, češnjak i majčinu dušicu i moji gosti su bili zavedeni. Dakle, toliko malo i osnovno je bilo dovoljno da zablistaš. Voljela bih naći neki tečaj o korištenju začina, o njihovom kombiniranju i blagodatima. Dok se to ne dogodi, morat ću sama eksperimentirati, a što je bolja podloga za eksperiment od obožavane tjestenine.
Potrebno: 400 g tagliatella / 500 g pilećeg bijelog mesa / 150 g dimljene slanine / 500 g špinata / 1 luk / 4 češnjaka / 4 šalice mlijeka / maslinovo ulje / 50 g parmezana / papar / sol / suhi biljni začini.
Postupak: Sitno narezanu slaninu peći u tiganju, pa joj dodati piletinu prethodno narezanu na sitne kockice. Dodati malo soli i papra i kada je gotovo, izvaditi iz tiganja. U tiganj dosuti malo maslinovog ulja, sitno sjeckani češnjak i luk. Kada se malo proprže, dodati im špinat i njega malo pržiti. Nasuti mlijeko i kada ukuha, dodati tagliatelle. Ostaviti da se krčkaju i pred kraj im dodati prženo meso i slaninu, dodati začine i parmezan.
Dodatak: Uz ove tagliatelle su mi servirali i pečeno jaje, ali za moj ukus su dovoljni meso i slaninica.
Opravdanje: Jesam priču krenula u smjeru začina, a ovo jelo nisam usko definirala sa začinima, jer još uvijek nisam našla dobar tečaj za njih. Šalu na stranu, mješavina biljnih začina vam daje slobodu, pa preporučam da sami eksperimentirate. Nešto čega se ja planiram pridržavati je pravilo i ono kaže: začine koristiti za isticanje prirodnog ukusa hrane, a ne da ga se zamaskira. U duhu ovog pravila uz špinat odlično idu anis, bosiljak, kim, vlašac, cimet, kopar, ruzmarin, majčina dušica. I da: nikako ne pretjerivati i koristiti previše začina. Mada, najukusnija rebarca koja sam probala imala su 16 začina u sastavu. Znam: zbunjujuće. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika