Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čin i svjedočanstvo vjere

Božićno vrijeme je prošlo, no ono što je još uvijek aktualno jest božićni blagoslov obitelji i domova. Iako je sâm čin blagoslova isti, ipak razlika među župama itekako ima. Obično se vjernici dogovaraju sa svojim župnicima ili kapelanima kada će se obaviti blagoslov. Istina je da se blagoslov može i obavlja tijekom cijele godine, ali u narodu je poznat božićni blagoslov. 
Ovoga puta razgovarali smo sa župnim vikarom u Bajmaku vlč. Lukom Poljakom. 

Koji je smisao blagoslova i kako se ovaj čin obavlja u Bajmaku, živi li među ljudima? 
Blagoslov domova je u katoličkoj tradiciji prisutan već stoljećima, osobito u božićnom vremenu. Prema tradiciji, u blagoslove domova je svećenik išao tek nakon Bogojavljenja i blagoslova vode (u našem narodu zvanom Vodokršće), te bi se upravo s tom vodom blagoslivljali domovi. Također, na isti dan blagoslivljala bi se i kreda kojom će se na nadvratnicima upisivati brojevi tekuće godine razdvojeni s tri velika slova G, M i B (npr. ove godine: 20 G+M+B 20). Prema pučkoj predaji, slova označavaju imena trojice mudraca (Gašpar, Melkior i Baltazar) koji su se došli pokloniti malenom Spasitelju, dok je vjerojatnije podrijetlo u slovima C, M i B – početnim slovima latinske rečenice Christus mansionem benedicat – Krist neka blagoslovi dom. Zamjena slova C i G svoj uzrok ima u latinskoj inačici imena Gašpar, a koje glasi Casparus. Razumljivo, uzrok pučkog tumačenja ovih slova jest sama svetkovina Bogojavljenja – Tri kralja, s kojom otpočinje blagoslov domova.
Osobno, zazirem od termina »blagoslov kuća« ili »blagoslov obitelji«, jer oba naziva isključuju dva bitna čimbenika ovog blagoslova: mjesto i ljude. Riječ dom pak označava prostor u kojem netko živi, mjesto koje je jezgra obiteljskog života, svojevrsna kućna crkva sadašnjice (lat. Domus Ecclesiæ, mjesto okupljanja prvih kršćana). Upravo je naglasak na zajedničko prožimanje mjesta i ljudi prilikom blagoslova domova smisao istih. Autentični kršćani – katolici, ne žive svoju vjeru samo u svojim crkvama, nego ono što su u Božjem domu i od službenika Crkve primili, u svojim domovima njeguju, a putem obitelji djeluju i izvan zidova svojih obiteljskih kuća. 

Imate li neki raspored za obilazak domova ili obitelji obilazite po osobnom dogovoru?
U Bajmaku je, nažalost, ova tradicija već duže vremena nezamjetna, ponajviše zbog ustaljene prakse osobnog pozivanja svećenika, dok je prema riječima starijih župljana blagoslov domova u formi koja je danas najzastupljenija (obilazeći čitave ulice i više obitelji u nekoliko tjedana), još devedesetih godina napušten. Tomu je još više pridonijela složena nacionalna i vjerska struktura ovog naselja, kao i mnoštvo nacionalno miješanih brakova. Nekada su svećenika pratili ministranti u svojim odorama, s kadionicom i pjesmom, dok danas svećenik blagoslov domova obavlja sâm i vrlo pojednostavljeno. Obično naši vjernici kontaktiraju župni ured i dogovore dan, te vrijeme za blagoslov doma. 

Što je potrebno pripremiti za blagoslov? 
Obitelj za blagoslov svog doma treba u središnjoj prostoriji svoje kuće pripremiti križ između dvije upaljene svijeće (ili pokraj jedne) te posudicu ili čašu s vodom blagoslovljenom u crkvi na Bogojavljenje u koju je uronjena grančica bora, smreke ili čempresa. Također, božićni bor i jaslice se ne raskićuju, jer bi se blagoslov doma trebao obaviti pokraj istih. Poželjno je i pohvalno na zidovima kuće imati izložene pobožne slike Krista, Majke Božje, anđela ili svetaca, i to ne samo kad su u tijeku blagoslovi domova, nego tijekom cijele godine. 

Je li potrebno blagoslov »platiti«? 
Zbog današnje profanacije i teološkog ogoljenja ovog blagoslova, danas se sve češće može steći dojam kako se blagoslov domova »plaća«, što ne odgovara istini niti naravi ovog događaja. Stoga, bitno je naglasiti kako je blagoslov domova, kao i svaki drugi blagoslov Crkve – besplatan. »Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8). Na savjesti i odgovornosti vjernika jest svoje obveze prema uzdržavanju župe i svog svećenika podmiriti u tijeku godine, a ukoliko žele prilikom blagoslova domova podmiriti tzv. lukno, ili dati svoj osobni dar za župu ili svećenika, u svojoj slobodi to mogu učiniti, ali nije obveza niti uvjet. 

Prakticira li se u župi u kojoj djelujete ostaviti kakav vidljiv trag, svjedočanstvo na blagoslov?
Osobno se trudim našim vjernicima ostaviti neki spomen blagoslova njihovog doma, bilo u vidu naljepnice za nadvratnike, svetačke sličice za djecu i slično.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika