Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Vojvođanski Hrvati na 
Zimskoj školi folklora

KOPRIVNICA – Zimska škola hrvatskoga folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, 26. po redu, održana je od 3. do 12. siječnja u Koprivnici. Škola je osmišljena kao vid stručnog usavršavanja za voditelje folklornih i tamburaških skupina te učenja sviranja na tradicijskim instrumentima, a polaznici su iz hrvatske dijaspore i same Hrvatske. Školu je pohađalo više od 120 polaznika, među kojima i predstavnici hrvatskih KUD-ova iz Vojvodine/Srbije: Senka Horvat i Zdenko Ivanković iz HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, Ana Hodak iz HKD-a Šid iz Šida i Nenad Temunović iz HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice. Horvat i Hodak bile su u sekciji plesova, Temunović u sekciji za tamburaše a Ivanković u sekciji tradicijskih glazbala. Na programu su bile pjesme, plesovi i glazba Panonskog područja, a među ostalim izučavali su se i plesovi bunjevačkih Hrvata iz Srbije. 

Posljednji pozdrav Nedi Arnerić

BEOGRAD – U povodu smrti poznate jugoslavenske i srpske glumice Nede Arnerić, koja je preminula prošloga tjedna u 67. godini života, priopćenje je izdala udruga Hrvatski kulturni centar – Beograd, čija je Arnerić bila počasna članica.
»Neda Arnerić je svojom umjetnošću, dostojanstvom, obrazovanjem, profesionalnošću, ozbiljnošću, šašavošću, svojim osmijehom i ljepotom brisala sve granice - od onih međudržavnih do onih koje sami sebi nametnemo. Na svojoj stazi k počasnim umjetnicima svijeta bila je i počasni član Hrvatskog kulturnog centra – Beograd. Neka joj je vječna slava«, napisao je Aleksandar Alač, glumac BDP-a, njezin kolega i veliki prijatelj, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog centra – Beograd.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika