Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izuzetnost subotičkih građevina moja je inspiracija

U sklopu IPA projekta »Turistička ruta secesije Subotica – Osijek« prošle godine je raspisan prigodan natječaj za fotografije koje bi svojim prikazima na najljepši način ilustrirale postojeće secesijsko bogatsvo ova dva bratska grada. Subotičanin Jugoslav Ivić, kinooperater u kinu Eurocinema u Subotici, a kako za sebe voli reći fotograf entuzijast, poslao je pet svojih foto uradaka i na koncu su njegove četiri fotografije našle mjesto u prigodnoj foto monografiji spomenutoga IPA projekta. Lijep povod za ugodni razgovor na temu njegovog dugogodišnjeg hobija.
»Dobio sam informaciju o tome natječaju, a kako su fotografije Subotice moja dugogodišnja pasija i neka vrsta praktičnog hobija, odlučio sam poslati pet svojih snimki. Bio sam ugodno iznenađen kada su me obavijestili da sam za jednu od njih dobio specijalnu pohvalu, a još tri su ušle u završni izbor i bile objavljene u tiskanom katalogu«, kaže Ivić.   

Izabrane fotografije

Čitatelji Hrvatske riječi, zahvaljujući našem sugovorniku, imaju prilike vidjeti sve četiri fotografije koje su prošle strogi sud organizatora natječaja. Zamolili smo njihovog autora da nam malo pojasni svoju fotografsku viziju koja je rezultirala ovim lijepim fotosima.
»Tri fotografije su inspirirane jednom od najljepših subotičkih građevina – Reichlovom palačom (Suvremena galerija), dok je na četvrtoj snimljena Sinagoga iz jednog specifičnog kuta. Izuzetnost ovih građevina koje na najljepši način oslikavaju svu raskoš i ljepotu subotičke secesije me je inspirirala u izboru fotosa s kojima sam odlučio sudjelovati na tom natječaju. Pokazalo se da je izbor bio pravi.«
Naravno da je bio pravi, jer je Jugoslav Ivić svojevremeno desetak godina bio aktivan u snimateljskoj branši (radio na nekoliko lokalnih tv stanica, snimao prigodne dokumentarne emisije i sl.), a posljednih godina sa svojim foto aparatom marljivo bilježi brojne detalje svoga rodnoga grada.
»Kad sam počeo raditi na televiziji, prirodom svoga svakodnevnoga posla počeo sam shvaćati kako svaki pasaž, prolaz ili haustor u našem gradu ima svoju priču, za koju do tada nisam niti znao. Snimajući materijal za potrebe dokumentarne emisije Subotica, moj grad našao sam se na brojnim, za mene potpuno novim i nepoznatim mjestima, i postupno se počeo interesirati i za ostale, običnom oku pomalo skrivenije urbane detalje.

Kamera i foto aparat

Prije nekoliko godina (2013.) naš sugovornik je imao samostalnu izložbu u Galeriji pod tornjem, koja je tematski bila posvećena subotičkim balkonima rađenim u kovanom željezu, a koja je bila vrlo vješto kombinirana s kontrastom snijega koji je te godine obilato pao. Zapitali smo Jugoslava kako on osobno doživljava taj svoj, iz priloženog se vidi vrlo uspješni, prijelaz objektiva kamere na fotografski zapis?
»Raditi s kamerom je mnogo lakše, jer ona bilježi pokret a vaši sugovornici svojom pričom u audio zapisu dodatno obogaćuju cijelu tematsku zamisao. Međutim, s fotografijom je to ipak malo drugačije. Kada se slikaju ljudi, potrebno je pogoditi onaj pravi, izražajni moment njihove gestikulacije i osobnosti, dok fotografiranje objekata ili pejzaža traži ipak određeni osjećaj za detalj. Za jednog fotografa je oduvijek najveći izazov bio da nađe najbolju poziciju kako bi uspio pogoditi željenu kompoziciju. Uspije li u tome, uz dio nužnog talenta i odgovarajući foto aparat, velika je vjerojatnoća da će se doći do željenoga rezultata.«
Analizirajući Vaše fotografije stječe se dojam kako osobno često preferirate tzv. dijagonalni kut kojim kroz objektiv bilježite pojedine detalje.
Dijagonalni kut otvara mogućnost da se nešto prikaže na drugačiji način od već uobičajnog frontalnog prikaza, plus ako radim sa širokokutnim objetivom dobijem svojevrsnu dubinu zabilježenog prostora. Tako s različitim objektivima možemo jedan isti objekt prikazati na nekoliko posve drugačijih načina, i tu se otvara prilika da svaki fotograf na svoj način prezentira svoje umijeće.
Treba li se pripremati za svaku fotografiju ili jednostavno čekati da se ona dogodi?
Puno je rasprava na ovu temu, jer nemojmo zaboraviti kako se za pojedinu tzv. namjensku fotografiju ipak moraju provesti određene, često i opsežne pripreme. Međutim, kada se radi primjerice neka reportaža, uvijek se mora biti odgovarajuće pripremljen i spreman za bilježenje nečega posve neočekivanoga. Ako ja, kada krenem na ulicu, aparat uvijek stavljam na tzv. automatiku, jer ako se nešto izvanredno dogodi, a moji parametri nisu pravilno pogođeni i namješteni, neću imati šanse zabilježiti odgovarajuću kvalitetnu snimku. S automatikom fotografija uvijek prođe, a najvažnije je pravovremeno reagirati i zabilježiti autentični moment.

Analogna i digitalna fotografija

Suvremeno doba i tehnologija, koja se u njemu ubrzano razvija posve su promijenili mnogo toga. Digitalizacija je neumitno zahvatila i svijet fotografije.
Čovjek jednostavno mora ići u korak s vremenom i napretkom. Moramo se prilagođavati i koristiti benefite sadašnjosti u kojoj živimo i radimo. Pa sjetimo se koliko je stvari, poput magnetofona, kazetofona, video vrpci i mnogo toga drugoga postalo dio nepovratne prošlosti. Tako sam i ja uvijek nastojao ići u korak s vremenom i novinama koje ono donosi.
Crno-bijela ili kolor fotografija?
Osobno izuzetno volim crno-bijele fotografije, ali da bi se ovom tehnikom netko pravilno izrazio mora proći mnogo teži i kompliciraniji postupak. Ukoliko uspijete, napravili ste pun pogodak. Opet, s druge strane, razvojem digitalne tehnologije i pratećih softvera, osobito na sve rasprostranjenijim društvenim mrežama koje su ušle u gotovo sve pore naše svakodnevice, otvara se veliki prostor za kolor fotografije. Jer one su, zahvaljujući svome osebujnom koloritu, pune života. Veselja.
Neumitno se nameće već spomenuta tema društvenih mreža. Vrlo ste aktivni sa svojim foto uradcima na facebooku.
Kada smo bili tinejdžeri, znali smo po nekoliko sati šetati subotičkim Korzom. Danas je Korzo gotovo prazan. Ali sada prošetam gradom, uslikam nešto i stavim to na facebook. I tako već nekih desetak godina. Na neki način svojim fotografijama pokušavam ljudima nadomjestiti tu nekadašnju šetnju glavnom gradskom ulicom, po kojoj, na žalost iz nekih svojih razloga, više ne hodaju. Listajući fb i moje fotografije imaju priliku vidjeti mnoge detalje.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika