Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vi ste svjetlo svijeta

Još jedan Zimski oratorij započeo je u ponedjeljak, 6. siječnja, u župi sv. Roka u Subotici i traje sve do danas. I ove godine okupio je lijepi broj djece, ali i animatora, te tako u ovome sudjeluje 72 djece i oko 20 animatora. 
Tema ovogodišnjeg Zimskog oratorija je Vi ste svjetlo svijeta te se na tu temu rade i duhovne i kreativne radionice. 
Po riječima voditeljice oratorija Vedrane Cvijin ove godine ima i malih novina u kojima svi uživaju. 
»Jedna od novina je da smo ove godine napravili dukseve za sve sudionike, a to smo uspjeli zahvaljujući Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je odobrilo projekt«, kaže Cvijin i pojašnjava kako se sve radionice ove godine baziraju na kazališnoj predstavi. 
Kako bi to bio pravi efekt i djeca imala potpuni ugođaj, raz-dijeljeni su u skupine, te tako u ovome Zimskom oratoriju imaju glumce, scenografe, orkestar, tehničku podršku i kostimografe. Djeca su, kao i ranijih godina, raspoređena u skupine, te imaju svoj slogan koji su prvoga dana osmislili. 
Oratorij se temelji na duhovnim radionicama, koje ni ovoga puta nisu izostale. 
Posljednjeg dana zimskog oratorija (danas) djeca će sudjelovati na zajedničkoj svetoj misi zahvalnici u 17.30 sati u crkvi sv. Roka, a nakon toga u 18.15 sati svojim roditeljima pokazat će što su radili proteklih tjedan dana.  
Prvi oratorij u Subotici započeo je u spomenutoj župi 2016. godine, kada su se u listopadu subotom počela okupljati djeca i mladi. Kasnije se župi sv. Roka pridružila i župa Uskrsnuća Isusova, također iz Subotice, i tako su počeli ljetni i zimski oratoriji. 
Zapravo, oratorij je u Suboticu »donijela« Vedrana Cvijin, koja je sudjelovala na oratorijima kod salezijanaca u Zagrebu, koji su radili po uzoru na sv. Don Bosca, koji je okupljao djecu i mlade. 
Dvjema župama su se priključila i djeca drugih subotičkih župa, jer, kako i sami znate, dobar glas daleko se čuje.

Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika