Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pjesmom slaviti Gospodina

Članovi Vokalno-instrumentalne skupine Ritam vjere u nedjelju, 5. siječnja, zahvalili su Bogu za deset godina postojanja i djelovanja. Sveta misa zahvalnica i koncert održani su u crkvi sv. Roka u Subotici.  
Ovaj vokalno-instrumentalni sastav nastao je svibnja 2009. godine za potrebe susreta mladih Subotičke biskupije u Baču. Prvi članovi ovoga sastava bili su: Elizabeta Tumbas Loketić (tada Nađ Kanas), Antonia Tumbas, Ivan Pelhe i Ana Gaković (tada Ivković). Na susretu mladih prvi puta su nastupili s pjesmom Samo Tebi ću pjevati, a nakon ovoga nastupa počeli su se redovito okupljati. Te jeseni, po riječima Elizabete Tumbas Loketić, su se ustalile probe, na kojima su, osim pjesama za svetu misu, učili i razne duhovne pjesme. 
»U početku smo pjevanje predvodili samo na  svetim misama, a kasnije smo se oprobali i na raznim festivalima duhovne glazbe. Tako smo nastupili dva puta na Hosanafestu u Subotici, gdje smo jednom osvojili nagradu publike, a sudjelovali smo i na Bonafestu u Vukovaru«, kaže Elizabeta Tumbas Loketić. 
Članovi ovoga sastava nisu bili samo mladi jedne župe nego su sudjelovali mladi iz raznih subotičkih i okolnih župa: sv. Roka, Presvetog Trojstva, Josipa Radnika, Uskrsnuća Isusova, Srca Isusova, Marije Majke Crkve i Marije Kraljice svijeta.  
Iako su se članovi mijenjali, odlazili i dolazili, cilj i zadaća ovoga sastava su ostali isti.
Posljednje tri godine sastav vodi dugogodišnja članica Vedrana Cvijin. 
Danas, VIS Ritam vjere broji 15 aktivnih članova, a to su: Vedrana Cvijin, Gordana Cvijin, Emil Cvijin, Matiša Dulić, Ivan Huska, Tomislav Huska, Ana Piuković, Kristina Matković, Nađa Kovač, Biljana Kovač, Kristina Nađ Kanas, Kristina Crnković, Regina Dulić, Snežana Nović i Zdenko Ivanković. 
»Nakon preuzimanja sastava bilo je izazovno okupiti članove na probe, napose jer smo dobrim dijelom samouki, te nam je vodstvo često nedostajalo«, pojašnjava Vedrana Cvijin i dodaje: »Naša zadaća je prvenstveno animirati mise. Istina da smo se oprobali i na festivalima, ali nam to ne leži toliko niti to prepoznajemo kao svoju glavnu zadaću«, kaže Vedrana. 
Ono što je važno jest da se mladi okupljaju oko ovoga sastava i ove vrste glazbe s radošću, a ujedno na taj način svojim pjevanjem i sviranjem slave Gospodina.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika