Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Kalendar manifestacija za 2020. godinu

SUBOTICA – Na svom redovitom radnom susretu, održanom 30. studenoga 2019. u Stanišiću, u organizaciji ZKVH-a i HNV-a, predstavnici hrvatskih udruga kulture u Srbiji uskladili su radnu verziju kalendara stalnih manifestacija u 2020. godini. Ovaj kalendar sadrži stalne godišnje manifestacije i one koje se priređuju u okviru planiranih programskih aktivnosti mjesnih udruga kulture. Konačna verzija kalendara može se preuzeti na sajtu Zavoda: www.zkvh.org.rs.

Natječaji iz područja kulture

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja raspisalo je svoje natječaje za ovu, 2020. godinu. U području kulture, među ostalim, raspisan je i Natječaj za za financiranje ili sufinanciranje projekata iz oblasti suvremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2020. godini, u oviru kojega se može aplicirati za programe i projekte u oblasti kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina. Mogu aplicirati projekti koji doprinose jačanju kapaciteta subjekata u kulturi, omogućavaju veću dostupnost kulturnih sadržaja te projekti suradnje, umrežavanja, koprodukcije, gostovanja u zemlji i regiji (zemljama maticama). Ovaj natječaj je otvoren do 1. veljače. 
Također, raspisan je i Natječaj za financiranje ili sufinanciranje projekata iz oblasti kulturnog naslijeđa, kojim se podupiru projekti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentiranja, proučavanja, vrjednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korištenja i upravljanja kulturnog naslijeđa. Ovaj natječaj je otvoren do 21. siječnja.
Sve dodatne informacije i formulari dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva: www.kultura.gov.rs.

Šokačka večer u Vajskoj 

VAJSKA – HKU Antun Sorgg organizira Šokačku večer u Vajskoj koja će biti održana u iduću subotu, 18. siječnja, u restoranu Bački Dvor na jezeru Provala. U kulturno-zabavnom programu sudjelovat će TS Alegro iz Vukovara i gosti. Početak je u 19 sati.

Veliko prelo u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2020. koje će biti održano u subotu, 25. siječnja 2020., u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. U programu sudjeluje Veliki preljski tamburaški orkestar kojeg sačinjavaju: ansambl Hajo, ansambl Ravnica, ansambl Biseri i ansambl Ruže i članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo.
Tijekom večeri će biti pročitana najljepša preljska pisma, a birat će se i najljepša prelja s pratiljama.
Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera i piće tijekom večeri. Svaka ulaznica sudjeluje u izvlačenju bogate tombole. Sve informacije u vezi s rezervacijom karata mogu se dobiti u Uredu HKC-a ili na telefone: 024/555-589 i 064/6590-635.

Natječaj za najbolju »preljsku pismu«

U povodu Velikog prela 2020., Organizacijski odbor te manifestacije raspisao je natječaj za najbolju »preljsku pismu« ovogodišnjeg prela. Napisane pjesme je potrebno dostaviti u ured HKC-a Bunjevačko kolo, Preradovićeva br. 4, Subotica: osobno, putem pošte ili na e-mail adresu: hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom: za Veliko prelo 2020. – natječaj za »Preljsku pismu«. Uz prijavu je potrebno napisati tko je autor pjesme i kontakt telefon. Pjesma treba biti napisana na hrvatskom jeziku ili na bunjevačkoj ikavici s temom koja je prigodna uz prelo, zimu, blagdane, bunjevačke običaje i tomu slično. Informaciju o tome tko su autori pjesama članovi Povjerenstva za odabir dobivaju tek nakon izbora pobjednika. Natječaj je otvoren do 19. siječnja.  

Natječaj za izbor najljepše prelje

U povodu Velikog prela 2020., Organizacijski odbor te manifestacije raspisao je i natječaj za izbor najljepše prelje ovogodišnjeg prela. Prijavu za natječaj je moguće predati osobno u uredu HKC-a, putem e-mail adrese hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom za Veliko prelo 2020. – natječaj za Prelju ili putem facebook stranice HKC-a Bunjevačko kolo (u inbox). Uz prijavu je potrebno dostaviti: ime i prezime, mjesto stanovanja, godinu rođenja i kontakt telefon. Prelja za izbor na Velikom prelu mora biti odjevena u bunjevačku narodnu nošnju; za sve zainteresirane organizatori navode kako mogu pomoći oko izbora nošnje. Natječaj je otvoren do 22. siječnja. 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay