Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Doček No­ve go­di­ne

Od svih 365 ili prijestupnih 366 noći, samo jedna noć spaja dvije godine. Silvestarska noć s 31. prosinca na 1. siječnja donosi novogodišnji fenomen prelaska iz stare, odlazeće u Novu, dolazeću godinu. I večeras, posljednjeg dana ove 2004. godine, točno u ponoć, kada se poklope sve kazaljke na brojci 12, sljedeći pokret one najbrže, označit će prvu sekundu nastupajuće 2005. godine. Ali prije svečanog ulaska u novo ljeto treba se dostojno pripremiti za najznačajniji događaj posljednjeg dana stare godine. Za novogodišnji doček…
DOČEK : Svečanom ulasku u Novu godinu, kojemu prethodi nekoliko večernjih sati u kojima ne vrijede »regularna« pravila, najviše se raduju najmlađi »dočekivači«, ponajviše zbog drastičnog produljenja termina za odlazak na počinak. Večeras, kao i svakog 31. prosinca televizor će se moći gledati do mile volje, također će se moći pjevati, igrati, skakati, vikati i raditi sve ono što inače podliježe regulama normalnog svakodnevnog civiliziranog življenja. Istina bit će tu i bacanja petardi, te ispaljivanja raznoraznih barutnih punjenja, što baš i nije preporučljivo, a nadasve je i opasno, pogotovo za mališane, ali nadajmo se da neće biti neželjenih posljedica i da će roditelji držati »stvar« pod kontrolom.
Nešto starija populacija, ona koja po svojim godištima pripada kritičnom pubertetskom dobu adolescencije, spada u najkritičniju skupinu onih koji slave Novu godinu. Zašto je to tako, najbolje ilustrira žar u mladim očima željnim dokazivanja tijekom noći koja nema normalnih granica. Nažalost, često puta smo svjedoci neprimjerenog opijanja i tko zna čega još goreg, koje zna pokvariti lijepi ugođaj silvestarske noći. Pa ipak, nije sve tako crno i znatno veći procent mlađih i starijih maloljetnika lijepo isprati staru godinu, ostavljajući sebi ovaj svojevrsni događaj u doživotnoj uspomeni.  Je li to u skromnijoj domaćoj (kućnoj) varijanti nečijeg stana ili kuće, ili je to možda u nekom lokalu ili diskoteci, uopće nije važno.
Odrasli ljudi, točnije rječeno svi oni koji imaju navršenih 18 godina i nisu više pod roditeljskom paskom, spadaju u drugu rizičnu kategoriju brojnih »odbora« za doček. Velika većina najčešće »ulazi« u ponoć novogodišnje noći već solidno zagrijana i omamljena »veselom atmosferom«, napunjenih trbuha ponudom obilnom blagdanskom trpezom i polnoćka pjenušava zdravica samo je mali predah do nastavka »fešte« još jačim tempom. Ljubitelji plesa noć će provesti razigrano, sramežljiviji će presjedeti za stolom ukoliko se dočekuje u javnim ugostiteljskim objektima, dok »feštovanje« u domaćem ozračju znatno oslobađa sramežljivost. 
Najstariji »dočekivači« novog ljeta njihove starosti, dragi naši umirovljenici unatoč svojim godinama ponekad znaju burno provesti najluđu noć, ali najčešće izaberu mirniju soluciju dočeka u udobnim naslonjačima pokraj bogate trpeze. »Šaltajući« televizijske kanale obogaćene zanimljivijim i kvalitetnijim novogodišnjim programima, ponekad znaju i lagano zaplesati uz neki šlager svog vremena. Ovisno o zdravlju, želji, volji i snazi, mnogi od najstarijih često puta znaju otići na počinak i prije ponoćnog odbrojavanja, ali oni izdržljivije prirode znaju često izdržati dulje od mnogo mlađih.
NOVOGODIŠNJI POST FESTUM: Zajedničko svakom dočeku Nove godine, bez obzira na dob onih koji ga prakticiraju diljem svijeta, je jutro prvog siječnja. Najtiše od svih jutara u godini koja s njim započinje, u najvećem broju slučajeva je sneno i pospano uslijed znatno kasnijeg odlaska na počinak. Prvi koji se oglašavaju, prekidajući idilu neradnog dana, jesu oni naj najmlađi, koje nismo ni spomenuli. Bebice i najmanja dječica ovisna o cjelodnevnoj roditeljskoj skrbi. Konačno, ima tu neke i koincidencije. Nova godina je također novorođenče koje tek započinje svoj mladi život…                                                  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika