Arhiv tekstova Arhiv tekstova

The Strange – »Nights of Forgotten Films« Dancing Bear, 2004.

Zametci suradnje hrvatske četvoročlane skupine Bambi Molesters iz Siska i ikone gothic-americane Chrisa Eckmana čuju se još na prijašnjem albumu Molestersa »13 From The Hips«. Početna suradnja vremenom je prerasla u prijateljstvo, a potom i u zajedničke nastupe, te su je projektom naslovljenih The Strange i albumom »Nights of Forgotten Films« doveli do visokog umjetničkog standarda. 
Album se na tržištu pojavio u lipnju i pokupio hvalospjeve hrvatskih, ali i svjetskih glazbenih medija. Nakon toga The Strange su krenuli na promotivnu turneju po Hrvatskoj i naišli na više nego pozitivan prijem publike. Projektu se također priključio i Scott McCaughey, klavijaturist R. E. M. -a i frontmen grupe Minus 5 (poznato je da su R. E. M. veliki ljubitelji, pa čak i prijatelji sa Bambi Molestersima).
SKLADAN SPOJ RAZLIČITOSTI: Na glazbenom polju suradnja je postavila nove izazove sa obe strane. Molestersi uspješno tretiraju novi teren žanra americane srodnog Eckmanu i njegovoj matičnoj skupini The Walkabouts, pritom ne odustajući od duboko ukorijenjene surf gitarističke tradicije svoga izraza. Odlična komunikacija gitarističkog svijeta – reverbirani dijalog gitara Dalibora Pavičića i Dinka Tomljanovića, zavodljive bas dionice popraćene jednostavnom ritmikom, obogaćenost zvučne slike glasovirom, orguljama i puhačkim potezima Andreja Jakuša u sazvučju sa šaputavim, gotovo pjesničkim vokalom Eckmana, skladan su spoj, posebice u laganom tempu pjesama »Nights Of Forgotten Films«, »These Lies« ili »Tonight, I Will Say Anything«. Album je prožet Eckmanovom mračnijom lirikom, a vokalom je glazba Molestersa sada pomerena iz prvog plana, premda je paretnerski učinak u projektu jasno ravnopravan. Na albumu mjesto je našla i obrada Lee Hazelwoodove »The Girl On A Death Row« koja je već dulje vremena dio njihovog zajedničog koncertnog repertoara. Filmičnu atmosferu albuma (a naslov je dobar pokazatelj ovoga), osigurao je Phill Brown – iskusni producent koji je u dugoj karijeri radio s svjetskim zvijezdama poput Led Zeppelina, Boba Marleya, Bryana Ferryja ili Beth Gibbons. 
Uradak projekta/skupine The Strange pokazuje da geografski položaj ipak nije presudni faktor u umjetnosti kakva je glazba. Ovaj uspjeh je mogući dokument o tome da se posvećenošću i vrhunskim formiranjem svojih glazbenih potencijala mogu ostvariti mladalački ili ini snovi. Zato ne prestajte da sanjate u »noći zaboravljenih filmova«.                             
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika