Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mla­di su čuva­ri tra­di­ci­je

Večer prije Badnjeg dana, 23. prosinca u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila u Subotici održan je Božićni koncert zbora »Collegium Musicum Catholicum«, u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović i Franjevačkog samostana u Subotici. 
Koncert je otvorio dr. Andrija Kopilović ispred Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, koji je pritom poželio sudionicima uspješan i ugodan nastup.
RAZNOVRSTAN OPUS: Cjelokupnim ansamblom dirigirao je Miroslav Stantić, a kao solisti nastupili su: Petar Kopunović Legetin (bariton) i mr. Kornelije Vizin (orgulje), te József Skofljanec (trublja) i Nenad Orkić (trublja) koji su gostovali kao dio suradnje ovog zbora sa Glazbenom školom u Subotici.
Izvedeno je  19 kompozicija  skladatelja L. Kilbertusa, M. Palombella, A. Vidakovića, M. Asića, J. S. Bacha, G. F. Handela, J. Schnabela, kao i niz božićnih pjesama iz Bačke, Francuske, Italije i Engleske. U zavisnosti od aranžmana skladbe su izvedene vokalno, neke mješovito u pratnji glazbenika, a poneke su izvedene samo instrumentalno.
Mješoviti zbor »Collegium Musicum Catholicum« djeluje u Subotici deset godina. Zbor je nastao iz potrebe mladih da njeguju i razvijaju sakralnu glazbu, te kao mlad ansambl, od svojih početaka njeguje gregorijanski koral, skladbe iz zbornika »Chitara octohorda«, skladbe Albe Vidakovića (koje su se mogle čuti i ovom prigodom), kao i skladbe kompozitora iz raznih epoha.
OBOGAĆENJE DUHOVNIH KAPACITETA: Više od sat vremena programa bila je izuzetna prilika da se nazočnima prikaže rad mladih glazbenika, njihovo djelovanje kroz sakralnu glazbu koja obogaćuje duhovne ljudske kapacitete. Samo vrijeme blagdana pogodovalo je većem sazivu ansambla, posebice članova koji studiraju u inozemstvu. Nastupilo je tridesetoro mladih, koji se po riječima njihova zborovođe Stantića »trude izvesti ovu glazbu na što višoj razini«. Njihova upornost i zavidno umijeće jesu dovoljna preporuka da nastupe ovog zbora nastojite pratiti i u budućnosti.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika