Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fosilno gorivo zamijenili agropeletom

Prigodnim programom koji su izveli učenici pod vodstvom učitelja i nastavnika proslavljen je 29. studenoga, Dan Osnovne škole Vladimir Nazor u Đurđinu. Škola je ovo u kojoj se, osim srpskog, od 2002. godine nastava odvija i na hrvatskom jeziku. Broji 117 učenika koji su raspodijeljeni u deset odjela, od kojih su dva na hrvatskom, a u sklopu objekta djeluje i predškolska ustanova, također na srpskom i hrvatskom jeziku. 

Nova peć

U odnosu na prošlu godinu najveća novina u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi je peć na agropelet, uz koju bi škola, odnosno Grad trebao uštedjeti značajna sredstva na grijanju. No, osim financijske, ravnateljica škole Ljiljana Dulić ističe i druge razloge za prelazak na ovakvo grijanje. 
»Do sada smo se, kao i sve druge okolne seoske škole grijali na fosilna goriva. Kupovinom peći na agropelet predviđeno je da nam se troškovi grijanja smanje s 2 milijuna na 800.000 RSD, ali ovo nam je prva zima te ćemo tek vidjeti koliki će nam biti računi. Ono što znamo je da ćemo ovakvim grijanjem smanjiti emisiju ugljikovog dioksida u atmosferu čime ćemo i pridonijeti smanjenju globalnog zagrijavanja i manjem zagađenju životnog okoliša. Također, agropeletom pospješujemo domaću proizvodnju, jer koristimo sirovine domaćih proizvođača«, kaže Dulić. 
Sredstva za kupovinu peći na agropelet škola je ostvarila putem prošlogodišnjeg natječaja Pokrajinskog tajništva za energetiku, građevinarstvo i promet. 
Ravnateljica Dulić kaže da je sljedeće veliko ulaganje u školu obnova fasade, odnosno njezina izolacija. 
»U projektu energetske efikasnosti naše škole stoje tri stvari: zamjena prozora i vrata, što smo završili prošle godine, izolacija plafona, što je djelomično urađeno, te postavljanje i izolacija fasade. Za ovo posljednje su nam potrebna velika sredstva i ne znamo hoćemo li raditi sukcesivno, kao i zamjenu prozora ili odjednom, ali znam da nećemo odustati dok tu investiciju ne realiziramo«, navodi ravnateljica. 
Ono što školi također nedostaje, ali i selu je dvorana za tjelesni. Dulić kaže da je od 2001. od kako je ona ravnateljica škole projekt za dvoranu pisan tri puta, no da novac za realizaciju uvijek dobiju škole s više učenika. 
Na pitanje prijeti li ustanovi gašenje, Dulić je rekla kako na to utječu brojni faktori, ali da u prilog školi ide što se u njoj izučava jezik nacionalne manjine. Istakla je i da u vrtiću koji okuplja djecu od tri do pet godina ima 23 djece te da predškolski program pohađa njih 15-ero, što su za selo s 1440 stanovnika lijepe brojke. 

e-časopis

Osim navedenih jezika na kojima se nastava odvija, učenici ove škole uče i engleski, ruski, mađarski jezik, a imaju i mogućnost pohađanja predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture koji se realizira dva sata tjedno, dok za predmet Bunjevački jezik s elementima nacionalne kulture nije bilo dovoljno zainteresiranih. 
Sekcije koje se odvijaju u školi su dramska, recitatorska, fotografska, plesna, novinarska, a aktivan je i zbor. Kao plod novinarske sekcije povodom Dana škole objavljen je na stranici škole i prvi e-časopis koji nosi naziv po Nazorovom djelu Jelen. 
Prostor škole koristi i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Đurđin za probe folklorne sekcije te Karate klub Spartak za treninge.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika