Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi tjedan adventa bez novogodišnje rasvjete

Prema najavi, sinoć, 5. prosinca, započeo je s radom vašar Winterfest, a upaljena je i, kako se u Srbiji kaže, novogodišnja rasvjeta. Ova čarolija trajat će do sredine siječnja naredne godine, zaključno s proslavom Nove godine po julijanskom kalendaru. Osim postojećih, božićna dekoracija Grada obogaćena je novim ukrasima – Veličanstveni jelen i Mali jelen na Trgu Republike, Zimski sjaj kod službenog ulaza u Gradsku kuću, a ledenicama će se obogatiti postojeći ukrasi u gradskim i prigradskim naseljima. 
Zašto se rasvjeta, kako kažu nadležni, tradicionalno u Subotici pali 5./6. prosinca, a ne na dan samog početka adventa pitanje je koje nam se svake godine javi, a kao mogući odgovor navodimo riječi Neđe Kovačevića iz JP-a za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje u nedavno objavljenom tekstu na subotičkom portalu Subotica.com: »Gledamo da se pridržavamo preporuke Vlade i resornog Ministarstva o energetskoj efikasnosti, te da ne uključujemo prerano, a opet ni prekasno, da bi sugrađani imali dovoljno vremena da u njoj uživaju«.
Kolika je ušteda ako, u slučaju ove godine, pet dana manje radi rasvjeta – odnosno ne od 1. već od 5. prosinca, ne znamo. Pretpostavljamo da je velika kada se 93.521 stanovnik Subotice, koji je rimokatolik, na neki način uskraćuje od novogodišnje rasvjete prvog tjedna adventa.  
Vjerujemo da bi proračun Subotice taj dodatni trošak mogao podnijeti. Ako može naša prijestolnica sijati puna dva mjeseca (od 15. studenoga do 15. veljače), valjda može i Subotica od 1. prosinca do 14. siječnja!
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika