Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neobična povijest jedne obiteljske kuće

Velika jednokatna kuća u Ulici Rade Končara u Mjesnoj zajednici Novi grad (nekada Teretna ulica u XI. kvartu) oduvijek je privlačila pozornost među ostalima u okolici, udobno smještena u prostrano dvorište u zelenilu. Zanimljiva je izgledom (građena je u stilu moderne), ali i zbog neobične i još uvijek nedovoljno istražene povijesti, što se odvijala na ovom mjestu. Pouzdano je zgrada napravljena po projektu Lava Štrasa iz 1932. godine za gospođicu Noru Lazarek. To je prva jednokatna obiteljska kuća u stilu moderne, s prostorom za dnevni boravak i potrebnim prostorijama u prizemlju, i tri spavaone i velikom terasom na katu. Projekt postoji u Povijesnom arhivu Subotica, a detalje je opisala arhitektica Gordana Prčić Vujnović u knjizi Razvoj urbanizma i arhitekture u periodu od 1918. do 1941. godine u Temišvaru, Segedinu i Subotici (grupa autora).
Za sada je još nepoznato, međutim, što se događalo i što se promijenilo u životu Nore Lazarek u sljedećih 10-15 godina, te zgradu na spomenutoj adresi, građenu za obitelj, dalje nalazimo u podacima kao zdravstvenu instituciju. »Na prvu godišnjicu oslobođenja grada, 10. listopada 1945. godine, otvoreno je rodilište u zgradi Zdravstvene stanice Udarnik u Teretnoj ulici broj 25, koja je i do tada imala jedan rodilišni odjel (sobu)...« (Ex Pannonia, broj 18, str. 80). Dakle, u prvo vrijeme po okončanju Drugog svjetskog rata ovdje je bilo rodilište. Narednog desetljeća tu je vrtić, pouzdano 1958. godine. Ovo je dječji objekt i danas.
Kroz vrijeme, krajem prošlog stoljeća, dogodio se na istom mjestu zanimljiv stjecaj okolnosti: u spomenutom vrtiću su s djecom radile odgojiteljice među kojima je jedna ovdje u djetinjstvu pohađala vrtić, a druga je tu došla na svijet, u onom nekadašnjem rodilištu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika