Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O okolišu uglavnom senzacionalistički

Kako do inovativnih pristupa u medijskome izvješćivanju? Na to pitanje pokušali su odgovoriti i o njemu su raspravljali sudionici Treće europske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima koja je održana 28. i 29. studenog u Novom Sadu. Konferencija je bila namijenjena nakladnicima i novinarima nacionalnih, regionalnih, lokalnih i manjinskih medija, ali i stručnjacima u području turizma, gospodarstva i zaštite okoliša. 
 »Dobro je što je ovoga puta centralna tema turizam i uloga manjinskih medija u njegovom razvitku, jer se turizam sve više oslanja na kulturu i sve su razgranatije veze između ta dva područja«, rekao je, otvarajući konferenciju, član Gradskog vijeća Novog Sada zadužen za kulturu Dalibor Rožić. Ipak dr. Igor Stamenković s Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada naglasio je u svojem predavanju da do »razvitka multikulturnih regija može doći samo ukoliko sve zainteresirane strane – od sudionika, privatnog sektora do medija  – rade skupa«. Sudionici panela o Vojvodini kao turističkoj regiji usuglasili su se da Vojvodina jest turistička regija koja se iz godine u godinu razvija ubrzanim tempom i u kojoj raste broj turista (u 2018. godini za 14%). Tijekom panela, koji je naglasio i potrebu za modernijom organizacijom i menadžmentom, kao i marketingom u području turizma i turističkih organizacija, konstatirano je da u kontekstu ovog područja treba govoriti i o negativnim pojavama, primjerice o stranačkom postavljanju osoba u uprave poduzeća i niskim plaćama u turističkome sektoru.
 Tijekom panela »Europski manjinski i većinski mediji kao resurs razvitka turizma« sudionici – urednici manjinskih i većinskih medija iz Danske, Njemačke, Rumunjske, Litve i Italije, uz moderaciju ravnateljice Heror Media Ponta Nataše Heror, poručili su da svaki medij treba njegovati svoj pristup temama iz područja turizma, bez obzira na to promovira li turističke destinacije ili se analitički bavi temama koje proizlaze iz ove oblasti.
  Kako mediji doprinose izvješćivanju u području zaštite okoliša pokušali su odgovoriti sudionici panela o »ekološkom novinarstvu«, čija je moderatorica bila odgovorna urednica portala Storyteller Vladimira Dorčova Valtnerova. Sudionici, izvršna direktorica Asocijacije medija Srbije Izabela Branković, urednik portala reciklaza.biz Velimir Cvejanov, novinar Dragan Gmizić, tajnik Udruženja industrija u Privrednoj komori Vojvodine Zoran Trpovski i dopisnik Hrvatske riječi Marko Tucakov konstatitrali su da mjera izvješćivanja o ovoj temi nije dovoljna, primjećujući senzacionalistički pristup u većini vijesti. 
»Aktualna događanja oko pomora ribe nisu se usredotočila na taj problem nego su naslovi bili povezani s fatalističkim najavama posljedica po zdravlje ljudi kada je ta riba, navodno, završila na tržnicama«, kazao je Gmizić, uz primjedbu kako su takve vijesti »kratkog daha«. 
Načine informiranja mladih putem novih medija svi su sudionici ocijenili izazovnima, ali i nedovoljno eksploatiranima pa čak i nepoznatima s klasičnim medijima. Posljednji panel »Rusinska kultura i turizam« predstavio je turističke potencijale i proizvode iz Ruskog Krstura.
M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika