Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predsjednički izbori u RH Aktivna registracija birača nije obvezna

Izbori za predsjednika Hrvatske bit će održani u nedjelju, 22. prosinca, a na njima pravo glasovanja imaju i hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, pa tako i oni koji žive u Srbiji. Glasovanje će se u Srbiji provoditi na biračkim mjestima u Konzularnom uredu Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu (Kneza Miloša 82/I. kat) i Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici (Maksima Gorkog 6).
Birači koji imaju hrvatsku e-osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan RH ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta. S druge strane, birači koji nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske mogu se aktivno registrirati, ali ukoliko to ne učine na dan izbora na mjestu glasovanja bit će im izdana potvrda kojom će ostvariti svoje pravo glasovanja. Rok za podnošenje zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju je do srijede, 11. prosinca 2019.
Adrese za dostavu zahtjeva za prethodnu i aktivnu registraciju: 
Konzularni ured Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Beograd, Kneza Miloša 82/I. kat; 011 3679 140 faks: 011 3613 566 i e-mail: crocons.beograd@mvep.hr 
Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, Maksima Gorkog 6; tel: 024 659 900 faks: 024 556 158 i email: gkrh.subotica@mvep.hr


Predsjednik DSHV-a poziva hrvatske državljane na registraciju za izbore 

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozvao je i apelirao na sve članove i simpatizere DSHV-a, koji su državljani i Hrvatske, da se uključe u izborni proces za izbore za predsjednika Hrvatske, koji će biti održani 22. prosinca. Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj trebaju obaviti aktivnu registraciju u konzularno-diplomatskim predstavništvima Hrvatske u Srbiji, to jest u Beogradu i Subotici, do srijede, 11. prosinca 2019. godine. Svojim sudjelovanjem u izborima za predsjednika Hrvatske, Hrvati u Srbiji trebaju iskoristiti svoje zakonom zagarantirano pravo i tako očitovati svoju djelatnu zainteresiranost za budućnost svoje matične domovine. Mjerodavna tijela DSHV-a veoma skoro će donijeti i odluku o konkretnoj podršci na ovim izborima. 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika