Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pred­sta­vlja­nje sti­ho­va i sli­ka au­to­ra 
iz Bačkog Mo­nošto­ra
 
U petak 17. prosinca u prostorijama Centra građanskih aktivnosti održano je do sada najveće i najposjećenije predstavljanje umjetničkih ostvarenja autora iz Bačkog Monoštora. Organizator i domaćin ovog skupa bio je Vladimir Kamčević u ime Literarne grupe iz Bačkog Monoštora, čija je ideja bila kraj kulturne godine u selu zaokružiti jednom sveobuhvatnom izložbom i na taj način u javnosti promovirati umjetnička interesiranja Monoštoraca. Osmero autora stihova (Darije Gnjatović, Ivana Đipanov, Josip Elgec, Ivana Kovač, Ana Marijanović, Ivana Odri, Zlatko Pangarić i Ivan Pašić) i 11 likovnih stvaralaca (Velinka Aljmašac, Nada Vajištanac, Stipan Vakoš, Jela i Marin Golub, Marija Leka, Jela Odri, Jovana Pašić, dr. Tonka Periškić, Aleksandar Pilić i Borivoje Ristić) izložili su 50 platna, dvije intarzije, tri aplikacije od prirodnog cvijeća i jedno oslikano nojevo jaje. Veliki broj djela inspiriran je ljepotom Bačkog Monoštora, njegovim prirodnim ljepotama, ljudima i običajima, dok se među autorima mlađe generacije primjećuje i težnja za suvremenim temama. Ako je suditi po kraju ove godine, kulturnih događanja u Bačkom Monoštoru 2005. neće nedostajati. Razlog tome valja tražiti u renoviranju knjižnice Centra građanskih aktivnosti, ali i prvenstveno u želji pojedinaca, pogotovo onih mlađih, da se promoviraju kulturne vrijednosti u Bačkom Monoštoru. 
 A. F.
 
Ob­ja­vlje­na no­va »Su­bo­tička Da­ni­ca«
 
U izdanju Župnog ureda Svete Terezije u prodaji se pojavila »Subotička Danica« koja pokraj kalendara za 2005. godinu, donosi i niz tematskih cjelina vezanih za oblast duhovnosti, ekumenizma, etnologije, povijesti, obitelji, kulture, djece i mladih. »Euharistija otajstvo svjetla« odlomak je iz Apostolskog pisma »Ostani s nama, Gospodine« Ivana Pavla II. koji otvara cjelinu »Papa govori crkvi i svijetu«. U dijelu »Duhovnost« objavljen je tekst Andrije Anišića »Ljepota bračne ljubavi«, predavanje biskupa dubrovačkog Želimira Puljića »Europo trećeg tisućljeća – neka ti ne klonu ruke«, »Pregled povijesti osnutka Karmelićanskog samostana u Somboru« donosi mr. Mato Miloš, o 100. obljetnici Kongregacije sestara dominikanki sv. Anđela čuvara, kao i o njihovom korijenima i širenju prikaz je s. Blaženke Rudić, dok o pismenoj baštini kandidata za sveca o. Gerarda Tome Stantića piše o. Ante Stantić. U tematskoj cjelini posvećenoj ekumenizmu možete pročitati poruku sa Konferencije o doprinosu crkava vjerskoj, kulturnoj i međunacionalnoj suradnji na putu europskih integracija, dok dio »Crkva u Hrvata« prikazuje Crkvu u Srijemu od rimskih vremena do danas tekstom koji potpisuju Mitar Dragutinac i Andrija Šuljak. O narodnim vjerovanjima Hrvata Bunjevaca prikazan je rad sa ovogodišnjeg seminara etnologa u Subotici, Alojzija Stantića, koji je zastupljen i s tekstom o domaćem golubu u cjelini »Narodno blago«. Cjelina »Štivo za trenutke odmora« donosi odlomak iz neobjavljenog romana Željke Zelić »Otkupljena ljubav«, dvije šokačke pripovitke, te dva teksta s. M. Margite Gašparovske. Stranice mladih bave se temama kao što su sida, pet godina Čikerijade, duhovna revolucija, kao i prikaz s III. Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku. O Hrvatskom izdavaštvu u Vojvodini u 2004. godini piše Katarina Čeliković u cjelini »Kultura« u kojoj možete pročitati i svečani govor dr. Andrije Kopilovića s dodjele nagrade »Najselo 2004.« Bačkom Monoštoru, te prikaz gostovanja Subotičkog tamburaškog orkestra u Jeruzalemu Antonije Piuković. Korisni tekstovi i savjeti iz oblasti medicine i vinogradarstva nalaze se u cjelini »Korisno«. U »Povijesnom kutku« Stjepan Beretić piše o Kasparu Schleibneru koji je oslikao subotičku stolnu baziliku svete Terezije. Sve ovo i još ponešto informirat će vas, te upotpuniti duhovni i intelektualni život tijekom naredne godine.
 
Večer eu­rop­ske tra­di­ci­je
 
Tradicionalni, osmi po redu, Božićni – Novogodišnji koncert održan je 28. i 29. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Koncert Subotičke Filharmonije, inače najstarijeg orkestra ovakve vrste u zemlji, vodio je dirigent Berislav Skenderović, a kao solisti nastupili su gosti iz Francuske – Katarina Jovanović (sopran), Christine Labadens (mecosopran) i Christian Nadalet (bariton). Izvedena su djela D. Šostakovića, G. Bizeta, Ch. Gounoda, A. Hačaturijana, D. Lara, G. Rossinija, J. Straussa, J. Offenbacha, J. Reveaux i C. Francoisa, te G. Verdija. Novac prikupljen od ulaznica bit će dat u humanitarne svrhe. 
 
 
Ot­kri­va­nje bi­ste Fe­ren­ca Ra­ic­hlea u Su­bo­ti­ci
 
U utorak 28. prosinca, na dan stogodišnjice svršetka izgradnje Raichle palače u Subotici, otkrivena je bista graditelja Ferenca Raichlea, autorice akademske kiparice Daniele Mamužić. Bistu su u Raichleovom parku, ispred zgrade Likovnog susreta otkrili Ildikó Lovas, članica općinskog vijeća i Bela Duranci, povjesničar umjetnosti. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika