Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božić is­pu­njen pje­sma­ma

»Ta zvijezda nam je izišla, s one strane črne gore, na zvijezdi stoji dete mlado, vrukah drži lep zlati križ…«, ovim stihovima započet je božićni koncert Folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centara »Bunjevačko kolo« 22. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće. 
Koncert je nazvan jednom od najljepših hrvatskih božićnih pjesmama »Svim na zemlji, mir veselje«.
PLES, ALI I PJEVANJE: U našim krajevima, do sada su se folklorni ansambli pretežito bazirali na plesu. Izvorno pjevanje je bilo, tako reći, usputno, samo onoliko koliko je tražila koreografija, a čak i ako je bilo zahtjevnije, pjevanje se nekako uvijek nadomjestilo sviranjem i plesom a rjeđe samim pjevanjem. U posljednjih šest mjeseci, Folklorni odjel Centra pod umjetničkim rukovođenjem Davora Dulića, širi i kida ustaljene »navike« plesa i pjevanja folklornih ansambala. Iako je po vokaciji plesač, kako nam kaže Davor Dulić, ipak je on učenik zagrebačke škole, koja osim plesa, svakog plesača obučava i usmjerava da na istom nivou mora biti i dobar plesač i pjevač. Plesač narodnih plesova je vrlo kompleksno i zahtjevno zanimanje, jednom riječju, on je pravi umjetnik. Ono što je operni pjevač u kazalištu, to je isto i plesač narodnih plesova na svojim »daskama«. Tim uzorom i vizijom mladi entuzijasti poželjeli su se iskušati i na ovom polju. Nekako je bilo prirodno da u proteklih šest mjeseci, otkako intenzivno rade na usavršavanju plesa, tako i pjevanja, uđu u vrijeme Adventa i kao logičan slijed uvježbaju ovaj koncert.
»TA ZVIJEZDA NAM JE IZIŠLA«: Na samom koncertu, osim pjevanja, imali smo i potpuni scenski doživljaj. Na samom početku, sa najboljom ženskom skupinom i pratećim tamburaškim orkestrom, pjesmom »Ta zvijezda nam je izišla«, dočarala se božićna noć. Pomno prateći tekstove pjesama sa raznolikošću glazbenog izražavanja, i vokalnog i instrumentalnog, opisao se događaj rođenja malog Isusa. Od zvijezde repatice, navještaja anđela rođe-nja Mesije pastirima, pohoda pastira, hvalospjeva gradu Betlehemu, samog rođenja djeteta, pjeva Majke Božje tek rođenomu, do vrhunca kada se puk pozvao pjevati »Svim na zemlji, mir, veselje«, »Radujte se narodi« i »Kyrie eleison«, izvođači su prisutnima pjevajući ispričali božićnu priču.
ZADOVOLJSTVO VELIKOG ISKORAKA: Sa dvadesetak izvođača na početku, na samom kraju mogli smo čuti čak 90 izvođača, od čega je samo nekolicina bio orkestar, dok su svi ostali pjevali. Temelj su bili pjevači reprezentativne skupine folklornog odjela. Pitali smo Davora Dulića  je li  zadovoljan koncertom. Kazao nam je da u globalu jeste, jer je ovo nešto novo što se do sada nije čulo u Subotici, pogotovo od jednog folklornog ansambla da održi koncert bez plesanja. Dodaje i da je koncert mogao biti duži i koncepcijski bolji, uvježbaniji i sve ostalo što prati pripremu jednog ovakvog koncerta, ali ipak ostaje pri tomu da je zadovoljan jer je svjestan velikog iskoraka.
Naglasili bismo dominantnost stilskog izgleda svih izvođača, koji su vizualno besprijekorno izgledali. Djevojke su zaista bile dotjerane, od frizure do svih ostalih dodataka nošnji. Vidjelo se da Centar ima bogatu riznicu nošnje, koja se do sada nije mogla vidjeti.
Davor Dulić, kao voditelj ansambla, ima puno planova za budućnost, te ovom prigodom poziva mlade, osobito uzrasta od 10 do 12 godina koji se žele baviti folklornom umjetnošću, a ne moraju biti samo plesači, nego svestrani glazbenici folklornog orkestra, da se jave u Centar i realiziraju svoj talent i u toj grani umjetnosti. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika