Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tradicijske tehnike kao poveznica

Na poziv Udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj, članice slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta gostovale su od 22. do 24. studenoga u Hrvatskoj, u Svetoj Nedelji i Samoboru. Cilj povezivanja ove dvije udruge jest razmjena iskustava u izradi predmeta u tehnikama iz tradicijske baštine. 
Slamarke su u Svetoj Nedelji, u župi blaženog Alojzija Stepinca, organizirale radionicu za zainteresirane iz domaće udruge, ali i sve druge koji su htjeli upoznati ovu zanimljivu tehniku sa sjevera Bačke. Radionica je izazvala lijepu zainteresiranost polaznica iz lokalne zajednice.
Istoga dana voditeljica Gupčeva slamarskog odjela Jozefina Skenderović i slamarka Marija Rukavina Prćić gostovale su na Hrvatskoj radio televiziji u jutarnjem programu Dobro jutro Hrvatska, što je bila medijski izuzetna prigoda za promociju rada slamarki iz tavankutske udruge, ali i umjetnosti naive u tehnici slame općenito. Svoje gostovanje u Hrvatskoj slamarke su završile posjetom Zaprešiću gdje su posjetile grob bana Jelačića, te Samoboru gdje je također gostovao i Subotički tamburaški orkestar.   
Suradnja udruga se nastavlja: uzvratnu radionicu izrade »kraluži« (raskošnih pletenih ženskih ogrlica) članice svetonedeljske udruge Kragulj održat će u Tavankutu na proljeće.
I. D.

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay