Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjernici rado financijski pomažu

U crkvi sv. Roka radovi su ponovno u tijeku. Ovoga puta postavljene su i skele, jer je započeto ličenje crkve. Iako cijena radova nije mala, župnik Andrija Anišić računa na donacije vjernika. Kako doznajemo kroz razgovor s njim, sasvim opravdano budući da su proteklih godina većinu radova u župi u cijelosti ili djelomično isfinancirali sami župljani, ali i vjernici izvan ove župe. 

Rok je jubilej

Osim zidarsko-molerskih radova u crkvi započetih u studenome mons. Anišić kaže da je predviđena i obnova električne instalacije te zamjena polupanih stakala, a sve to u susret jubileju crkve – 125. obljetnici njezina postojanja koja će biti slavljena u jesen 2021. godine. 
»Započeli smo zidarsko-molerske radove u crkvi ili kako se to jednostavno kaže molovanje crkve. Za sada radimo samo jedan dio, u desnoj lađi, gdje je strop bio najoštećeniji. Radnici firme ZRG vlasnika Saše Vojnića Hajduka uradit će jedan uzorak, pa ćemo nastaviti dalje raditi u toj lađi«, pojašnjava mons. Anišić i dodaje da će se raditi onoliko koliko bude novaca.
Predviđeni radovi, odnosno kompletno ličenje crkve, koštat će župu 76.000 eura. Župnik kaže da su u projekt ušli samo sa sredstvima koje su darovali vjernici i posebni dobročinitelji, ali i da će aplicirati na natječaje u Gradu, Pokrajini, Republici pa i u inozemstvu, odnosno Hrvatskoj jer ostali međunarodni fondovi nemaju predviđeno financiranje ovakvih vrsta radova. 
Da ovo nije prvi slučaj da vjernici daju značajan doprinos u renoviranju župnih objekata mons. Anišić sa zadovoljstvom ističe. Kaže da je i prošle godine bilo velikih radova unutar crkve koji su realizirani zahvaljujući donacijama vjernika.
»Obnovili smo glavni oltar sv. Roka, te oltare sv. Josipa i oltar Kraljice svete Krunice. Vraćeni su ili izrađeni novi ukrasi koji su nedostajali. Primjerice, na glavnom oltaru je vraćeno preko 500 ukrasa različite veličine. Radove je izvršila stolarija Bašić. Ista stolarija napravila nam je potpuno novi oltar (prema puku) i novi ambon. Zatim smo stavili potpuno novu zvučnu i elektro instalaciju u svetištu te stavili nove ploče. Uvukli smo grijanje u prvi dio klupa u crkvi te u klupe kod pjevača. Sve smo to radili u pripremi za mladu misu vlč. Nebojše Stipića«, navodi mons. Anišić.
Kako kaže, darovima vjernika i posebnih dobročinitelja od kojih mnogi nisu bili župljani župe sv. Roka obnovljen je gotovo kompletan krov na crkvi od 2001. do 2003. godine. Samo mali dio sredstava za završetak ovih radova osigurao je Grad. Ističe i da su nedavno vlastitim sredstvima obnovili vjeronaučnu dvoranu, dio podruma uredili za igraonicu, te uredili dvorište župe. Kao rijedak primjer obnavljanja nečega na župi, a da nisu bila financirana sredstvima vjernika mons. Anišić navodi adaptaciju župnog doma – iznutra i izvana, i to sredstvima AP Vojvodine.

A statistika tužna

Iako je u proteklih 25 godina, od kako je župnik ove subotičke župe, mons. Anišić učinio mnogo na uređenju župnih objekata, kaže da i kada se završe svi predviđeni projekti do 2021. godine, neće stati, jer potreba ima još. 
»Trebalo bi promijeniti ploče u crkvi da sve bude slično onima u svetištu, zatim preurediti ispovjedaonice, obnoviti još propovjedaonicu i oltare sv. Nikole i sv. Križa. A kad sve to bude gotovo, onda ćemo tražiti mogućnost obnove starih orgulja i obnovu oštećenih vitraža«, kaže mons. Anišić i uz smjeh dodaje kako će biti posla i za sljedeće župnike.
Međutim, ono što njega zabrinjava jest katastrofalna statistika župe. Opisuje ju riječima: »Tuga velika.« Ova subotička župa, prema procjenama župnika, broji oko pet tisuća vjernika od kojih nedjeljom na misu dolazi u prosjeku 10 posto, odnosno njih 500. Ove godine do sada je kršteno 26, a pokopano 64 duše. Mons. Anišić kaže da je situacija još gora kad se zna da među krštenima barem desetak djece teritorijalno ne pripada ovoj župi. Ni broj vjenčanja nije na zavidnoj razini – bilo ih je svega četiri. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika