Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Približavanje kulture djeci i mladima

Ruksak (pun) kulture je program u Hrvatskoj koji za cilj ima približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u dislociranim i prometno slabije povezanim sredinama. Zajednički ga provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao dopunski program u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Program postoji šest godina, a po prvi puta provodi se i izvan Hrvatske, i to u Srbiji, među djecom i mladima koja se obrazuju na hrvatskom jeziku. Bogat trodnevni program (od srijede do petka) na više lokacija u Subotici provodi se u suradnji s Hrvatskom nacionalnim vijećem. 
»Ovo je prvi puta da gostujemo negdje izvan Hrvatske. U Suboticu smo došli s osam programa, a imat ćemo šesnaest izvedbi. Plan je da ove programe vidi ili u njima sudjeluje oko 450 djece i mladih. Bilo bi lijepo da se ova suradnja nastavi i da dolazimo i idućih godina«, kaže voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić.  
Bogat program čine u prvom redu radionice i to one likovne, posvećene hrvatskim slikarima, a koje priređuju Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba i Umjetnička akademija iz Osijeka. Ruksak donosi i dvije predstave – Tri skockana praščića i Kazalište iz kofera ili kamišibaj. Tu je i program naslovljen Dizajnerska početnica, bubnjarska radionica koju vodi poznati bubnjar Zabranjenog pušenja Branko Trajkov te radionica Sve(i)mir koja ima i znanstvenu komponentu. 
Predsjednica HNV-ova Odbora za obrazovanje Margareta Uršal ističe važnost ovoga programa za učenike koji se obrazuju na hrvatskom jeziku u Srbiji. 
»Veoma smo sretni što kod nas gostuje program Ruksak (pun) kulture. Naši učenici nemaju priliku ovdje vidjeti programe koji su na hrvatskom jeziku, te je ovo veoma značajno za njih. Odlasci na kulturne programe u Hrvatsku, poput Interlibera ili nekih predstava, nas veoma koštaju, te sada imamo kod kuće na jednom mjestu bogat trodnevni program kulturnih sadržaja«, kaže Margareta Uršal.
Program se održava na više lokacija u Subotici: u vrtićima Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser, osnovnim školama Ivan Milutinović i Matko Vuković, srednjoj Politehničkoj školi i Domu DSHV-a gdje će u programima sudjelovati učenici iz Gimnazije Svetozar Marković i Srednje medicinske škole. 
U utorak navečer, voditelji i dio realizatora programa Ruksak (pun) kulture imali su prijem u Hrvatskom nacionalnom vijeću, gdje su ih s položajem i izazovima Hrvata u Srbiji upoznali dužnosnici Vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika