Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Lektorat hrvatskog jezika 
i književnosti 

Nova, druga skupina polaznika edukativnog programa na Lektoratu hrvatskoga jezika i književnosti, pri Filozofskom fakultetu u Novom Sadu počela je s radom 15. studenoga. Skupinu čini osam polaznika, odgojitelja, učitelja i nastavnika koji rade u nastavi i obrazovanju na hrvatskom jeziku, a to su Sonja Konkolj, Marina Kovač, Jasmina Milodanović, Nenad Temunović, Lidija Marinković, Branko Stantić, Marija Skenderović i Marina Piuković. Na čelu Lektorata i ove godine je prof. dr. sc. Tomislav Čužić. Polaznici dolaze iz Subotice i Sombora te imaju predavanja tijekom dva semestra, koja se u većoj mjeri održavaju u Novom Sadu. Po završetku programa polaznici polažu četiri ispita čime stječu uvjerenje o stečenim jezičnim kompetencijama što je definirano Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao jedan od uvjeta za izvođenje nastave na jeziku nacionalne manjine.
M. P. 

 

Forum hrvatskih manjina u Zagrebu

Hrvatska matica iseljenika organizira danas (petak, 29. studenoga) 25. po redu Forum hrvatskih manjina. Tema ovogodišnjeg Foruma je »Povijest i identitet hrvatskih manjinskih zajednica«.
Najavljene teme kreću se od razvoja lokalnih dijalekata hrvatskih zajednica kroz povijest, odnosa identiteta i povijesti školstva, tema vezanih za srednji vijek, predstavljanja hrvatskih manjinskih zajednica u udžbenicima povijesti i sl.
U sklopu Foruma, u 13 sati, bit će otvorena izložba lemeškog fotografa Ivana Horvata Salaši kroz godinu. Izložba je nastala u suradnji HMI i Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika