Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usvojen Memorandum o budućnosti Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Vojvođanska partija usvojili su 26. studenoga, na sjednici predsjedništava ove tri stranke u Subotici, Memorandum o budućnosti Vojvodine u kojem se naglašavaju demokratska i proeuropska opredijeljenost, a lider LSV-a Nenad Čanak je istaknuo kako: »Vojvodina nije problem, već jest rješenje problema«. 
Čanak je rekao da Vojvođani u posljednjih 30 godina slušaju kako nije vrijeme da se govori o Vojvodini i da 30 godina slušaju da ima prečih i važnijih stvari.
»Ovdje smo se okupili da kažemo kako je vrijeme i da ako nije sada neće biti nikada. I ako to pitanje mi ne postavimo, neće ga nitko postaviti. Vojvodina nije problem, ona je pitanje. Ona nije problem, ona je rješenje problema. Multinacionalna, multikulturalna, bogata i razvijena Vojvodina znači bogatu i multikulturalnu Srbiju. Svaka druga Vojvodina znači opterećenje za Srbiju i faktor njene nestabilnosti. Upravo zbog toga je na nama da to ne dozvolimo«, rekao je Čanak.
Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je kako je ta stranka prepoznala interes da sudjeluje u formiranju ozbiljne, moderne i proeuropske političke alternative.
»Nama je stalo da budemo građani države koja će biti postavljena na moderan način, to znači decentralizirana, gdje će i autonomija Vojvodine biti u punom kapacitetu i koja će raditi na europskim integracijama«, istaknuo je Žigmanov neposredno pred početak sjednice.
»DSHV u Ligi i Vojvođanskoj partiji vidi one predstavnike u političkom polju u Vojvodini s kojima visoko dijeli svoje vrijednosti, ideološki okvir i političke prakse koje su do sada bile takve da su one i više nego prijemčive kada je u pitanju traženje saveza za ostvarivanje naših političkih ciljeva, a glavni cilj DSHV-a je ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u Srbiji, a to sada radimo u partnerstvu u suradničkim odnosima s nama bliskim partijama. Ovo je jedan od daljnjih koraka u produbljivanju naše suradnje i vidjet ćemo kako će ishodovati«, kaže za HR Žigmanov.
Predsjednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocijenio je da je Vojvodina danas »obespravljena, opljačkana, ponižena« i naglasio kako je: »Vojvodini potrebno vratiti politički i ekonomski suverenitet, a građankama i građanima Vojvodine dostojanstvo i pravo na normalan život. Zato je važan Vojvođanski front, zato je važno da smo zajedno i večeras ovdje u Subotici«, rekao je Odžić.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika