Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pjevali su stari, možemo i mi

Ljubitelji tradicijskog pjevanja mogli su 26. listopada uživati u dvosatnom programu, u kom se predstavilo 13 vokalnih sastava i sudjelovalo oko 200 izvođača. Redali su se ženski i muški vokalni sastavi koji su izvodili pjesme svoga kraja. Svaka skupina predstavila se s po dvije pjesme, a sve su izvedene a cappella, što ujedno pokazuje i kvalitetu izvođača. Festival tradicijskog pjevanja, drugi po redu, održan je u dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, koji je i organizator ove manifestacije. 

Nagrade u dvije kategorije

S obzirom na to da je festival natjecateljskog karaktera, na povjerenstvu je bilo odlučiti tko je najbolji. Dodijeljene su nagrade u dvije kategorije: skupine koje njeguju zvuk i izvorno tradicijsko pjevanje, koje čine uglavnom stariji izvođači, koji su činili A kategoriju, dok su B kategoriju činile uglavnom skupine mlađe starosne dobi koje aranžmanski određuju tradicijske pjesme. Po mišljenju stručnog žirija kojega su činili: profesor etnologije, poljskog jezika i književnosti, hrvatski etnolog, etnograf i folklorist, te nekadašnji profesionalni plesač Ansambla Lado, novinar i glazbeni urednik redakcije narodne glazbe na Hrvatskom radiju Ivica Ivanković (predsjednik), profesorica strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja u Kikindi dr. Kristina Planjanin Simić i etnomuzikologinja, profesorica tradicijskog pjevanja u Muzičkoj školi u Subotici Tamara Štricki-Seg, treće mjesto u A kategoriji nije dodijeljeno. Drugo mjesto pripalo je ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a Sklad – Skladovke iz Đakova (Hrvatska), dok je prvo mjesto pripalo Ženskoj pjevačkoj skupini Vranovke iz Vranovaca (Hrvatska). 
Kada je u pitanju B kategorija, treće mjesto pripalo je pjevačkoj skupini KUD-a Đido – Bereginje iz Bečeja (Srbija), drugo je ponijela ženska pjevačka skupina Vreteno iz Banatskog Karađorđeva i Aleksandrova (Srbija), a prvo mjesto pripalo je Pjevačkoj skupini Gusle iz Kikinde (Srbija). 
Specijalno priznanje za pjesmovođu dodijeljeno je muškoj pjevačkoj skupini Starotopoljani Željku Norcu, a drugo specijalno priznanje počimalji KUD-a Šokadija Mirjani Birovljević. 
Zlatna nagrada festivala – Laureat dodijeljen je ženskoj pjevačkoj skupini Vranovke iz Vranovaca. 

Sudionici Festivala

Program su otvorili prošlogodišnji pobjednici, muška pjevačka skupina Bećarine iz Đakova, koji su nastupili i u revijalnom dijelu programa. U natjecateljskom dijelu, osim nagrađenih skupina, nastupili su: KUD Šokadija (Ivanovci, Marjančaci i Zelčin – Hrvatska), Veteranska skupina KUD-a Svetozar Marković (Novi Sad – Srbija), KUD Slavonac (Podravska Moslovina – Hrvatska), Ženski vokalni sastav Medicinske škole (Subotica – Srbija), Muška pjevačka skupina Starotopoljani (Staro Topolje – Hrvatska), Ženska pjevačka skupina KUD-a Sklad – Skladovke (Đakovo – Hrvatska), KUD Franjo Ebling (Sveti Đurđ – Hrvatska), Ženska pjevačka skupina KUD-a Šumari – Šumarice (Vinkovci – Hrvatska) i Pjevačka skupina KUD-a Svetozar Marković (Novi Sad – Srbija).
Iako je ovo tek drugi Festival tradicijskog pjevanja, interesiranje izvođača, po riječima predsjednika HKC-a Bunjevačko kolo Lazara Cvijina, je dvostruko veće u odnosu na prošlu godinu. On je također naglasio kako je organizaciju iznijela mlada ekipa na čelu s voditeljicom folklornog odjela Senkom Horvat. 
»Ponosni smo na ovaj Festival, a glavna zasluga ipak ide izvođačima, koji su svojim glasovima pridonijeli kvaliteti. Rekao bih da su odjeci s prošlogodišnjeg festivala bili pozitivni, jer veliki broj sudionika upravo to i potvrđuje.« 

Tradicijsko pjevanje ima budućnost

O značaju ovakvih festivala razgovarali smo s predsjednikom žirija Ivicom Ivankovićem: 
»Festivali tradicijskog pjevanja u ovo naše suvremeno doba su izuzetno važni kako bismo očuvali našu tradiciju. Kako se ne bismo zaboravili veseliti, jer naši stari bez obzira na meridijane i paralele uvijek su pjevali. I kad im je bilo teško, i u polju, poslu i u životu nikada nisu zaboravljali stare pjesme i napjeve. Bilo je lijepo vidjeti i čuti susret različitih generacija iz Srbije i Hrvatske. Moram priznati da sam neke od njih večeras prvi puta čuo. Zadovoljan sam, jer vidim da tradicijsko pjevanje neće zamrijeti, jer među mlađim skupinama ima potencijala. Na ovakvim festivalima se vidi tko živi svoju tradiciju, tu su dobar primjer Vranovke, ali moram reći kako sam oduševljen kako mlađe članice pjevačkih skupina iz Srbije slažu glasove«, kaže Ivanković. 
Nakon dodjele nagrada i zahvalnica uslijedila je zajednička večera i druženje uz tamburaše, gdje se dodatno pjevalo, onako za svoju dušu. 
Festivalu su nazočili konzul Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić, član IO HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, te viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost Agencije za odgoj i obrazovanje Hrvatske Anita Gergorić. 
Festival je potpomogao Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika