Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O Sta­tu­tu i pro­računu Općine

Zbog predstojećih blagdana ili ne, tek vijećnici su na šestoj sjednici Skupštine Općine Subotica, održanoj 23. prosinca, bili iznimno efikasni pa se sjednica završila već u 12 i 30. U prvom satu sjednice vijećnici su postavljali vijećnička pitanja preostala s prethodne sjednice, budući da nitko nakon maratonske, pete sjednice nije imao volje saslušati ih. 
Prema mišljenju pojedinih vijećnika, koje je izrazio Martin Bačić, za postavljanje vijećničkih pitanja nije potreban kvorum, međutim predsjednik Skupštine Saša Vučinić se s time nije složio.
IZMIJENJEN STATUT: Među brojnim vijećničkim pitanjima, od kojih su neka i ponovljena zbog nezadovoljstva vijećnika dobivenim odgovorom, poput pitanja o regionalnoj TV postaji, ulicama u Malom Bajmoku, isticanju zastava nacionalnih manjina, dobivanja urbanističkih dozvola, postavljeno je i pitanje Hrvatskog majura. Vijećnik Demokratskog saveza Hrvata Petar Kuntić izložio je problem ovog naselja i zatražio da se on riješi. Naime, stanovnici 16 salaša, među kojima ima i dvanaestoro školske djece, u zimskim mjesecima su odsječeni od Subotice budući je cesta izlokana i izrovana od strane poznatog proizvođača alkoholnih pića koji tom cestom odvozi otpad do deponije.
Ovu sjednicu su inače obilježile statutarne i urbanističke teme. Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Općine Subotica prema kojoj predsjednik Skupštine i predsjednik Općine imaju po dva zamjenika, a ubuduće će se na teritoriju Općine Subotica pokraj zastave Državne Zajednice SiCG i Republike Srbije koristiti i zastava AP Vojvodine kao i simboli i znamenja nacionalnih zajednica čiji su jezici u službenoj uporabi. I na ovoj sjednici dio oporbenih vijećnika izrazio je zabrinutost da će se sve skupštinske ovlasti prenijeti na gradonačelnika. 
OPĆINSKI PRORAČUN ZA 2005: Na posljednjoj sjednici Skupštine Općine ove godine ključna tema bila je proračun za 2005. godinu. Iako su na samom početku šefovi oporbenih vijećničkih grupa tražili da se ova točka skine s dnevnog reda to nije prihvaćeno od strane predlagača, predsjednika Općine i Općinskog vijeća, tako da su nakon pretresa proračuna u načelu, te o predloženim amandmanima vijećnici usvojili predloženi proračun. 
Predsjednik općine Géza Kucsera je obrazlažući proračun kazao kako veliki dio proračuna zahvata komunalna oblast, a zatim su tu i kapitalne investicije prije svega pitanje zgrade Narodnog kazališta i zatvorenih bazena. Kucsera je kazao kako su od Republike dobivena obećana sredstva, ali da se sada postavlja pitanje kako ih pametno utrošiti te da je namjera da se krene u izgradnju zgrade u četiri faze, a ne u rušenje cijelog objekta i izgradnju velikog kulturnog centra. U prvoj fazi planira se rušenje objekata u Nušićevoj i izgradnja suvremene bine i rekonstrukcija gledališta čime bi velika dvorana kazališta bila ponovno u funkciji 2006. godine. 
Druga kapitalna investicija su zatvoreni bazeni – gdje se nakon napravljenog presjeka stanja krenulo u prikupljanje prijedloga i ponuda za kredite budući da u proračunu za to nema sredstava. Osim toga u programu Fonda za izgradnju Općine značajno mjesto zauzimaju ceste. Novina u proračunu je da više nema predviđenih sredstava za Fond za izgradnju stanova solidarnosti već će se primjenjivati novi način raspodjele sredstava kroz davanje kredita za stambenu izgradnju ili kupovinu stanova, za što su za sada predviđena mala sredstva ali koji mogu rasti. 
Za oblast kulture predviđen je minamalni porast od pet posto u cilju održavanja postojeće razine rada a i dalje će se pomagati humanitarne organizacije u cilju pomaganja svih onih kojima je pomoć potrebna. Kucsera je istaknuo važnost usvajanja proračuna i dodao kako postoji mogućnost donošenja dopunskog proračuna ukoliko na dohodovnoj strani bude pozitivnih promjena.
Predsjednik skupštinskog Savjeta za proračun i financije Imre Kern je iznio kako ovaj Savjet predlaže da donese Odluku o proračunu kako je predložen, a na primjedbe da se u proračunu ne vodi dovoljno računa o poljoprivredi i gospodarstvu odgovorio je kako se proračunom moraju osigurati sredstva za primarne zadatke Skupštine Općine i kako je proračun dobar ukoliko ispunjava funkcije koje su u obavezi vršenja poslova Skupštine Općine prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, a predloženi proračun upravo to čini. 
Naime, Savjet za poljoprivredu je usvojio jednoglasno zaključak, koji je obrazložio njegov predsjednik Petar Balažević, da se predviđena sredstva od 10 milijuna dinara povećaju na 25 milijuna, a da se ta sredstva osiguraju iz sredstava predviđenih za prečistač, odnosno vodo-opskrbu. 
Predsjednik vijećničke grupe »Mogućnost« Stevan Santo uputio je pak kritiku da ovaj proračun nema razvojne komponente i da će osigurati samo reprodukciju postojeće stanja, te se založio za konkursni pristup i financiranje javnih poduzeća na temelju njihovih planova rada i konkretnih poslova koje urade a ne na temelju toga koliko ima uposlenih, za koje se niti ne zna što u stvari rade.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika