Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nove cijene komunalnih usluga
 
Od 1. siječnja 2005. za žitelje subotičke općine važit će nove cijene komunalnih usluga.
Tako će autobusna karta za gradski prijevoz umjesto dosadašnjih 25, stajati 30 dinara, a što se tiče prigradskog prijevoza, karta za prvu zonu stajat će 30, za drugu 45, za treću zonu 65 dinara, itd.
Ulaznice za klizalište staju za odrasle 100 dinara, a za učenike osnovnih i srednjih škola uz nadzor nastavnog osoblja svakog radnog dana u terminu od 10 do 12 sati ulaz je slobodan.
Ulaznice za bazen za odrasle staju 100 din, za djecu do 10 godina 50 dinara, a za one mlađe od 5 godina se ne naplaćuju. Mjesečna karta za bazen stajat će 15,00 dinara.
Nova cijena iznošenja smeća iz individualnih objekata je 2,24 din po metru četvornom, za stambene zgrade 2,71 din, a za iznošenje smeća iz poslovnog prostora 6,17 din po četvornom metru površine. Kontrola i čišćenje dimovodnih kanala stambenih objekata naplaćivat će se 920,40 dinara. 
Za korisnike u individualnom i kolektivnom stanovanju, čista voda će se naplaćivati 17,92 din po kubnom metru, a odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda po 7,34 dinara.
Stambeni potrošači će po četvornom metru »Subotičkoj toplani« od 1. siječnja plaćati 30,17 din, poslovni potrošači po kalorimetru 5,82 din, itd.
Od sutra važe nove cijene usluga i na subotičkim tržnicama. Tako će na Mliječnoj tržnici mjesečni paušal za tezgu s vitrinom za mliječne proizvode stajati 5.350 dinara, za tezge bez vitrina 3.850 dinara, a na Voćnoj tržnici tezga od sutra staje 5.350 din mjesečno.
Prema novom cjeniku JKP »Parking«, cijena jednokratnog parkiranja na otvorenim parkinzima stajat će 30 dinara, cijena jednodnevnog parkinga na otvorenim parkinzima stajat će 50 dinara, cijena jednokratnog parkiranja u okolici Buvljaka iznosit će također 50 dinara. Intervencija »Pauka« s odnošenjem vozila na »Depo« i čuvanje u trajanju od 24 sata iznosi 2.500 din, a mjesečna pretplatna karta za korištenje svih otvorenih i zatvorenih parkinga na teritoriju subotičke općine iznosi po novome cjeniku 1.500 dinara.
 
Prijam za predstavnike vjerskih zajednica 
 
Lokalna samouprava je i ove godine organizirala prijam za predstavnike vjerskih zajednica općine, a domaćini 13. prijama, koji je održan u ponedjeljak poslije podne u Gradskoj kući, bili su gradonačelnik Géza Kucsera i predsjednik SO Saša Vučinić. Vjerske zajednice predstavljali su predstavnici subotičke biskupije rimokatoličke crkve, franjevačkog samostana, reformatske i evangeličke crkve, židovske općine i islamske vjerske zajednice. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je suradnja između samouprave Subotice i vjerskih zajednica i u ovoj godini bila uspješna, te pozvao crkvene poglavare da pomognu ljudima zadržati vjeru u bolju budućnost i duševni mir u ovim teškim vremenima. Saša Vučinić se zahvalio crkvama što su svojim radom i međusobnom suradnjom pružili dobar primjer ljudima za toleranciju. Subotički biskup Ivan Penzeš istaknuo je da su ovi susreti prijeko potrebni, i da treba nastaviti ovu lijepu tradiciju koja je tako rijetka u ovoj zemlji. Velečasni dr. Andrija Kopilović upozorio je na tri važne stvari, na koje po njegovom mišljenju treba obratiti više pažnje u sljedećoj godini: spomenuo je zakon o crkvenim posjedima, zatim činjenicu da neke škole ne ispunjavaju obvezu ili se ne postavljaju na odgovarajući način prema pitanju vjeronauka u školama, a na kraju je zatražio pomoć od lokalne samouprave po pitanju povrata crkvene imovine, jer se sve crkvene zajednice nalaze u teškoj materijalnoj situaciji
 
Uspješni Štefanek
 
Davor Štefanek, rvač subotičkog »Spartaka« koji je ove godine sudjelovao i na Olimpijskim igrama u Ateni, ove je godine drugi rvač u Europi u seniorskoj konkurenciji. Na temelju ovogodišnje osvojene dvije medalje, osvojio je i pokrajinski trofej »Jovan Mikić«, no, zbog odsutnosti, Štefaneku je taj trofej stigao u ruke kasnije, a na brifingu mu ga je uručio član Općinskog vijeća zadužen za sport i omladinu Andrija Romić. Istom prigodom, na ovogodišnjim uspjesima mladom Štefaneku čestitali su predsjednik Općine Géza Kucsera, te predstavnici Rvačkog kluba »Spartak« i Sportskog saveza Subotice.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika