Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvijek cvijećem ukrašena

Prolaznici često zastaju ispred dvorišta u Ulici Istvána Kizúra 33 u Kertvarošu, privučeni ljepotom vrta i dekoracijom kuće, jedinstvenom u okruženju. U ovom kućanstvu desetljećima ulažu veliki trud u njegu cvijeća, no lijepim cvjetovima nije ukrašen samo vrt, već je njima dekorirana i terasa izrađena u drvetu. Tko je tvorac ove lijepe kuće?
»Kupio sam je, a potom i dogradio, 1967. godine, kada sam se preselio iz Ruskog Sela u okolici Kikinde«, kaže Ferenc Kárvák, vlasnik kuće. »Prema riječima prethodne vlasnice, kuću je napravio 1935. godine jedan brijač koji se doselio iz Budimpešte, ali mu ime, nažalost, ne znam. Kako su mi tada ispričali, on je sve napravio sam, kuću je gradio vlastitim rukama, uključujući i dekoriranu terasu od drveta, kojom se ova kuća danas izdvaja od svih ostalih u okolici. U vrijeme kada ju je napravio, ovdje su još bili vinogradi i malo kuća, nije još postojalo naselje kakvo je danas. Ova lokacija svidjela mi se i zbog toga što se nalazi na blagoj uzvišici u ulici, što se bolje vidi u kišno vrijeme, po slivanju vode.«
  Ferenc Kárvák je s obitelji zadržao autentičan izgled dekorirane drvene terase kroz sva protekla desetljeća, pažljivo održavajući ove zanimljive detalje što plijene pozornost pogleda. Svojevremeno, kada se odlučio za preseljenje u Suboticu, dugo je s prijateljem obilazio ulice birajući kuću koja će mu biti dom. Upravo ova mu se odmah svidjela, tad još nije bila na prodaju, ali ju je kroz izvjesno vrijeme uspio kupiti. Ta ljubav na prvi pogled opstala je do danas. Kárvák je bio zaposlen u Chemosu i dodatno se bavio malanjem. Nakon odlaska u mirovinu vratio se svom prvom, tkačkom zanatu. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika